Nereguli în zonele de agrement din judeţ

Carne de pui expirată şi îngheţată dezgheţată, cam asta au descoperit inspectorii Protecţiei Consumatorilor  în zonele de agreement din judeţ, luate la control săptămânile trecute. De asemenea la 5 cabane din zona Apa lenjeria de pat nu era schimbată de mai bine de o săptămână, iar insectele se plimbau în voie pe mobilier.

În perioada 7-23 iulie inspectorii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor au desfăşurat o acţiune de control la operatorii economici ce prestează servicii sau comercializează produse alimentare în zonele de agrement din judeţ. Ca de obicei, deficienţele au fost cam peste tot. La toţi cei 15 operatori economici controlaţi au fost depistate deficienţe, aplicându-se 8 amenzi şi 7 avertismente. La un operator economic din Vama s-au găsit 10 kg de carne din pui şi preparate, produse expirate, şi totuşi expuse pentru comercializare.

De asemenea la un operator economic din Carei a fost găsită cantitatea de 20 de kg de îngheţată ambalată, improprie consumatorului datorită nerespectării temperaturii de păstrare. Un alt operator economic din Carei comercializa felii de pizza cu diferenţe de gramaj de până la 100 de grame. Un alt operator economic din Carei folosea la gătit preparate din carne pentru care nu deţinea documente de calitate şi certificate sanitar veterinar. Din cele 570 de produse alimentare, s-au constat abateri la 80 de kg şi au fost oprite de la comercializare 30 de kg în valoare de 2400 de lei, şi temporar 50 de kg în valoare de 1900 de lei. Valoarea totală a amenzilor aplicate a fost de 55.000 de lei. La 5 cabane din zona Apa, inspectorii CJPC s-au speriat de gândacii şi păianjenii găsiţi în camere, de asemenea lenjeriile nu erau schimbate de mai bine de o săptămână. Operatorului i-a fost oprită activitatea până când se va pune la punct şi i-a fost dată o amendă de 5000 de lei, redusă la 1000 de lei cu achitare în 48 de ore.

Tot în această perioadă s-au depus 5 reclamaţii împotriva operatorului de telefonie şi internet RCS-RDS care prestează servicii şi pe raza judeţului Satu Mare pentru perceperea taxei de mententanţă în valoare de 5 lei. Ca urmare a numeroaselor sesizări din partea consumatorilor,la nivel naţional,  secretarul de stat Constantin Cerbulescu, preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, a invitat la discuţii reprezentanţii operatorului economic RCS-RDS privind legalitatea acestei taxe. Confrom articolului 10 din Ordonanţa Guvernului 21 / 1992, taxa este ilegală şi s-a dispus ca aceste sume să le fie restituite persoanelor care au încheiate contracte cu firma, iar pe viitor operatorul economic să se pună în legalitate. Potrivit legii, astfel de taxe pot fi percepute numai cu notificarea prealabilă a consumatorilor şi după obţinerea acordului din partea acestora.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.