Ce interes are Primaria Satu Mare să închidă barul “CALLAS CAFE” ?

În principiu, municipiul Satu Mare este aproape ca oricare altă localitate din judeţ, din ţară şi din lume. În orice oraş există interese concurenţiale între firme cu aceeaşi activitate, există rivalităţi între persoane etc. Dar în multe privinţe Satu Mare are toate ingredientele pentru un tipic oraş de cuscri. Aproape toată lumea cunoaşte pe toata lumea, oameni din diverse instituţii au prieteni, rude, colegi, cunostinţe – că doar municipiul este destul de mic, totuşi. Şi nu tot orice act instituţional transparent, perfect legal şi menit a apăra interesele directe ale comunităţii este fix ceea ce pare… Exemple în acest sens ar fi destule. Doar că acum a mai aparut înca unul.

Sub titlul interesant “Se retrage autorizaţia de funcţionare pentru Callas Cafe”, pe site-ul oficial al Primăriei Satu Mare apare ieri, 26 iulie a.c., următorul text:

Municipiul Satu Mare, prin dispoziţia nr.3735 din 23.07.2010 a retras autorizaţia de funcţionare eliberată pentru S.C. Marco Com Impex S.R.L. pentru punctul de lucru „Callas Cafesituat în Satu Mare, P-ţa „25 Octombrie bl. T8. Această masură a fost luată întrucât de la data eliberării autorizaţiei de funcţionare nr.1539 respectiv 24.06.2010, şi până la data retragerii, respectiv în termen de aproximativ o lună, societatea în cauză a tulburat în mod repetat liniştea publică şi a încălcat prevederile exprese din H.C.L. 284/2008, depăşind programul de activitate maxim înscris în autorizaţia de funcţionare.
Astfel, unitatea a fost autorizată pentru functionare cu programul menţionat în H.C.L. 284/2008 şi anume duminică-joi 06.00-24.00, vineri-sâmbătă 06.00-02.00. Cu toate că programul de funcţionare este menţionat în autorizaţia de funcţionare, unitatea în mod repetat a depaşit programul, fiind sanctionată contravenţional după cum urmează:
– în data de 10.07.2010 cu amendă în cuantum de 1500 lei pt funcţionare la ora 02.40 prin procesul verbal nr.0019948,
– în data de 11.07.2010 cu avertisment pt functionare la ora 02.15 prin procesul verbal nr.0022158;
– în data de 18.07.2010 cu amendă în cuantum de 1500 lei pt. funcţionare la ora 02.40 prin procesul verbal nr.0021912.
Din motivele menţionate mai sus, constatând faptul că deşi în cunostinţa de cauză unitatea în mod voit şi repetat a depăşit programul de funcţionare precum şi a avut program muzical în regim de discotecă, s-a luat masura retragerii autorizaţiei de funcţionare şi închiderea unităţii
.”

Din nefericire, experienţa ne-a dovedit că rareori putem lua “de bună” o comunicare oficială venită din partea unei instituţii. Pentru că am considerat că, din punct de vedere strict jurnalistic şi pentru o mai bună (pe cât posibil) informare a cititorilor, corect este să aflăm – şi să publicăm – şi opinia celeilalte părţi implicate în “conflict”, aseară ne-am dus la barul incriminat în comunicatul Primariei Satu Mare. La ora 19,40 “Callatis Cafe” era deschis bine mersi. Marcel Sas – unic asociat şi administrator la firma SC MARCO COM IMPEX SRL care deţine acest local din Centrul Nou – a declarat pentru Sătmăreanul.net: ” Eu habar nu aveam de faptul că Primaria Satu Mare a publicat pe Internet că acestui local i s-ar fi retras autorizaţia de funcţionare, respectiv că ar fi închis. Nu de alta, dar eu nu mă uit pe net la site-ul Primăriei. Cert este că mie nu mi s-a comunicat absolut nimic, practic eu am aflat abia când a venit un reporter de la “Informaţia Zilei” şi mi-a spus despre ce este vorba… După ce am aflat, am fugit şi până acasă să văd dacă nu cumva mi-au trimis comunicarea pe adresa mea, acolo fiind şi sediul firmei – dar nu există nici o comunicare oficială până la ora asta, doar anunţul ăla de pe net. Oricum, evident că voi da Primaria Satu Mare în judecată pentru decizia asta.”

L-am întrebat pe Marcel Sas dacă se gandeşte cumva că în spatele acestei decizii bruşte a “Municipiului Satu Mare” (exact aşa scrie în comunicat !) s-ar afla vreun interes obscur sau dacă existenţa barului “Callas Cafe” ar fi deranjat direct pe cineva. Raspunsul n-a întarziat: “Cred că este vorba de conducerea localului “SCORE”. De fapt, de la bun început mi s-a transmis – indirect, ce-i drept – că am putea să deranjăm “SCORE”-ul şi chiar şi autorizaţia de funcţionare am obţinut-o extrem de greu, a durat peste două luni până să o primim.”
Pentru că nici distinsa Primarie sătmăreană nu emite comunicate fără să aibă chiar nici o “acoperire”, am verificat şi eventualul deranj sonor concret provocat de “Callas Cafe” locatarilor care locuiesc în această zonă din Centrul Nou al municipiului. Cele trei persoane contactate de noi parcă s-au înţeles: fiecare a fost de acord să stea de vorbă cu reporterul de la Satmareanul.net doar dacă nu ii este facut public numele (of !). Oricum,ideea de bază desprinsă din scurtele relatări ale celor trei persoane care domiciliază în imediata apropiere a localului era clară: s-a întamplat de câteva ori ca muzica din local să fie prea tare, dar asta nu s-a întamplat recent…

Mai mult ca sigur că “războiul” dintre Primaria municipiului Satu Mare şi firma deţinătoare a localului “Callas Cafe” se va muta în instanţa de judecată care va decide cine are dreptate conform legii. Dar până atunci ne întrebăm: de ce legea – în speţă acea hotărâre de consiliu local  nr. 284/2008 – nu se aplică în mod corect şi egal tuturor localurilor, indiferent cât de influente sunt patronii acestora ? Şi ştie orice cititor că întrebarea aceasta, aparent retorică, nu am pus-o aiurea sau cu rea-intenţie – exemple de astfel de localuri protejate, sub o formă sau alta (sau dintr-un motiv sau altul), există destule.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.