O ultimă Tragedie lirică la Opera din Constanţa

Instituţie înfiinţată în 1957, Opera din Constanţa a susţinut prima reprezentaţie la 24 martie 1958, cu Liliacul de Johann Strauss. De atunci, repertoriul teatrului cuprinde titlurile cele mai cunoscute din creaţia de operă şi operetă, balet şi spectacole pentru copii. Din literatura naţională şi universală, devenin o autentică ramlă de lansare a creaţiei componistice româneşti contemporane.

Pe această scenă au evoluat mari artişti, printre care : Nicolae Herlea, David Ohanesian, Octav Enigărescu, Irina Arhipova, Felicia Filip, Ionel Voineag, Florin Diaconescu,  Maria  Bieşu etc. Regizori oaspeţi: P. V. Cotescu, J. Rânzescu, K. Rossler etc. Cel mai important eveniment, unic în stagiunile muzicale româneşti, este Festivalul Internaţional de Operă şi Balet, ajuns la a XX-a ediţie. Specificul stagiunilor estevale potrivit sezonului s-a îmbinat cu efectuarea de prestigioase turnee în: Germania, Italia, Bulgaria, Spania, Franţa, S.U.A. şi Canada, Belgia, Luxemburg, Olanda. Iatp, Opera din Constanta a devenit de câteva zile un reper istoric al trecutului cultural din România.

Depăşind privaţiunile impuse de regimul comunist înainte de 1989,  Consiliul Judeţean a decis cu majoritate de voturi, „din raţiuni de criză”, să desfiinţeze întreg colectivul, astfel 353 de angajaţi au fost concediaţi, dintre care 292 de artişti. Fără nici oşansă, Directoarea Operei, soprana Daniela Vlădescu a declarat Consiliului că artiştii sunt decişi la orice sacrificiu pentru a salva ansamblul :” Să stăm la concedii fără plată, să luăm salarii mai mici cu 40-50%, numai să nu se desfiinţeze, pentru că niciodata nu se va mai reinfiinţa” Viaţa muzicală naţională are în acest eveniment o pierdere tragică a valorilor cu care ne mândream pe plan continental.

Grigore Constantinescu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.