Boc zice că tranşa este ca şi luată

Premierul Emil Boc spune că situaţia este sub control în ceea ce priveşte acordarea următoarei tranşe de la Fondul Monetar Internaţional şi îşi exprimă speranţa că raporturile cu organismul internaţional vor evolua într-o direcţie bună.

“În decembrie va fi următoarea tranşă. Din punctul nostru de vedere avem situaţia sub control şi sper că lucrurile vor evolua în direcţia bună din perspectiva raporturilor cu organismul internaţional”, a declarat, duminică seară, la TVR 1, primul-ministru.

El a menţionat că cea de-a cincea tranşă de la FMI a fost acordată României în iunie, când Guvernul a fost nevoit să aleagă majorarea TVA în urma deciziei Curţii Constituţionale privind măsurile de austeritate.

“Tranşa de la FMI am şi primit-o în luna iunie, atunci când am fost nevoiţi, datorită deciziei Curţii Constituţionale, să alegem opţiunea majorării TVA. Acest Guvern pe care îl conduc s-a dus în Parlament cu mandatul pe masă pentru a apăra şi cota unică şi TVA. Nu a fost posibil după decizia CCR”, a arătat Emil Boc.

O misiune a FMI, condusă de Jeffrey Franks, se va afla, în perioada 26 iulie – 4 august, la Bucureşti, pentru a încheia cea de-a cincea evaluare a îndeplinirii de către România a Acordului Stand-By, semnat în mai 2009. Concomitent, la Bucureşti se va afla şi o misiune a Comisiei Europene.

“În funcţie de încheierea celei de-a cincea evaluări a Acordului Stand-By cu România, eliberarea celei de a şasea tranşe, în sumă de 769 milioane de drepturi speciale de tragere, aproximativ 900 milioane de euro, va fi făcută la două zile lucrătoare după aprobarea de către Board-ul Executiv al FMI. Vizita FMI va avea loc în comun cu echipele de la Comisia Europeană şi Banca Mondială”, a declarat la începutul lunii iulie reprezentantul FMI pentru România şi Bulgaria, Tonny Lybek.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.