Asigurarea obligatorie a locuinţelor – o japcă legalizată

După cum, probabil, ştiţi deja, în urmă cu mai bine de o săptămână a devenit obligatorie asigurarea tuturor locuinţelor din România.  Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor ( pe care o puteţi citi integral accesând http://www.1asig.ro/Legea-privind-asigurarea-obligatorie-a-locuintelor-articol-13,23-29835.htm ) a fost băgată iute la înaintare după ce siniştrii guvernanţi actuali au văzut proporţiile realmente înspăimântătoare ale inundaţiilor din Moldova şi efectele devastatoare  – umane si materiale – ale acestora. Şi, ca tot ceea ce e facut iute, la botu’ calului costeliv din România, şi această măsură “reparatorie şi asiguratorie” este în realitate o abureală în toată regula.
Conform noii legi, costul asigurării obligatorii este de 10 sau de 20 de euro pe an, în funcţie de materialul din care este construită locuinţa. Perioada de graţie, în care proprietarii nu vor fi amendaţi dacă nu au semnat asigurarea, este de şase luni. După expirarea acestui răstimp, toată suflarea domiciliantă din România care va fi depistată cu lipsa asigurării este pasibilă de o amendă de până la 500 de lei. Dar, ca de obicei, teoria (mai ales daca e proastă şi incompletă) este una.  Practica este aia omorâtoare – zic, în cor, toţi agenţii de asigurare.

“Asigurarea asta e japcă pe faţă”

Unul dintre practicienii sătmăreni contactaţi de Satmareanul.net – Codin Petruş de la sucursala judeţeană a societăţii de asigurare-reasigurare Allianz-Tiriac – afirmă fără nici un echivoc: “Aplicarea acestei legi în zona Satu Mare este extrem de dificilă din capul locului. În primul rând pentru că această nouă lege a asigurării obligatorii a locuinţelor nu este altceva, din punctul meu de vedere, decât o japcă pe faţă şi  legalizată ! Îi obligă pe oameni să se asigure neaparat împotriva unor dezastre – cutremur, inundaţii, alunecări de teren – care au şanse apropiate de zero să se întâmple în Satu Mare, dar proprietarii de locuinţe sunt fortaţi să-şi facă această asigurare chiar dacă nu au ce face cu ea. În al doilea rând, politicienii ăştia au uitat să armonizeze cât de cât prevederile legislative în domeniu, deoarece în legea asigurărilor din 2008 există undeva o prevedere care spune că în caz de calamitate naturală societăţile de asigurare sunt scutite de plata despăgubirilor, această plată urmând să o faca statul… Adică e o aiureală în toata legea !”

“Cei din Ardeal plătesc nedrept pentru Moldova”

Brokerul de asigurari Marcel Buzilă de la firma MB Europa spune, mai nuanţat, exact acelaşi lucru. Adică ideea de bază este că aceasta nouă lege a asigurării obligatorii a locuinţelor mai bine nu ar exista. Da’ baiul este că ea există şi musai trebuie aplicată. “Încheierea poliţelor de asigurare împotriva dezastrelor, adică aplicarea acestei noi legi, merge foarte prost în Satu Mare. Problema este că aceste asigurări obligatorii sunt doar pentru despăgubirile în caz de inundaţii, cutremur şi alunecări de teren, iar astfel de catastrofe nu se vor întampla niciodată în Satu Mare. In mod normal, Comisia Naţionala de Supraveghere a Asigurărilor ar trebui să elaboreze nişte norme metodologice în plus, să dea un ordin suplimentar pentru că riscurile cuprinse în poliţa obligatorie sunt totalmente insuficiente.
Practic, noi lucrăm, ca firmă de brokeraj, cu mai toate firmele de asigurare existente şi fiecare dintre aceste firme are în ofertă un tip de poliţă de asigurare complexă a locuinţelor la acelaşi preţ ca şi poliţa insuficientă obligatorie prin legea asta. Preţul e acelaşi, dar gama de acoperire a riscurilor este mult mai largă: de la efracţie, furt de bunuri din locuinţă, explozie, infiltrări de apă de conductă, căderi de corpuri – până la alunecari de teren, inundaţii, vandalism, vijelii, loviri de traznet etc.”, a declarat brokerul de asigurări Marcel Buzilă pentru Satmareanul.net. Şi el a mai adaugat ceva ce oricum ştie şi gândeşte destul de multă lume: ” E clar că legea asta a fost făcută în grabă, cu dedicaţie pentru cei din Moldova care au păţit nenorocirile de acolo. Dar nu mi se pare normal ca şi la Satu Mare să fie obligaţi oamenii să plătească pentru riscuri la care, practic, nu sunt expuşi. Şi e clar că toţi cei din Ardeal plătesc în mod nedrept pentru cei din Moldova… Dacă ăia de la Bucureşti ţineau neaparat să strângă bani, puteau să constituie un fond legal de solidarizare şi asta era mai de înţeles decât legea asta !”

Oricum, pentru liniştirea (fie şi parţială) a sătmărenilor care au încheiată deja o poliţă facultativă valabilă de asigurarea a locuinţei, precizăm că aceştia vor trebui sa încheie poliţa obligatorie numai după expirarea celei dintâi.

Dorin Prunila

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.