Prin ce comune chefuim vara aceasta

Mult-invocata criză financiară, efectele catastrofale ale inundaţiilor din Moldova şi … felul de a fi al primarilor influenţează organizarea – sau nu – de evenimente cuprinse sub titulatura generică de “Zilele comunei”. Iar exemplele cele mai actuale, în judeţul Satu Mare, sunt fix trei. Şi se referă la comunele Medieşul Aurit, Moftin şi Odoreu. Peste numai două zile – adică duminică, 25 iulie a.c. -, locuitorii acestor comune şi sătmărenii dornici de petreceri la înghesuială ar fi trebuit să participe la tradiţionalele (oarecum) show-uri condimentate cu dans, muzică, multă bere, friptane şi oficialităţi de tot felul. Dar se vede că nu e numai după dorinţă, ci şi după “putirinţă”. Pentru că numai la Mediesu Aurit şi la Moftin vor avea loc astfel de manifestări (structurate semnificativ diferit, fiecare primar influentând evenimentul prin felul său de a fi). Anul acesta, la Odoreu nu va fi nimic de felul acesta – doar la anu’, în luna mai.

Medieşul Aurit, mai “breaz” decât Sătmarul

După cum spuneam mai sus, duminică o să fie mare bairam la Medieşu Aurit. “De fapt, ceea ce noi  numim “Zilele Medieşului” va începe sambătă seara, cu o discoteca în aer liber în centrul comunei. Duminică, însă, de la ora 12, va fi deschiderea oficială a evenimentului” – a declarat pentru Sătmăreanul.net primarul Gheorghe Robas. ” Sperăm să avem şi musafiri mai deosebiţi pentru că noi am trimis invitaţii cam la toata lumea care contează: domnului deputat Holdiş, domnului prefect, domnului presedinte Csehi de la Consiliul Judeţean, la toţi preşedinţii de organizaţii PDL de la tineret şi de la femei, precum şi la toţi sefii şi directorii de la instituţiile deconcentrate. Sper să vină cât mai mulţi, deşi mă gândesc că s-ar putea ca domnul Csehi să nu vină pentru că viceprimarul meu, domnu’ Olah care-i de la UDMR, nu va fi prezent la “Zilele Medieşului” pentru că pleacă la ceva concurs sportiv”, explică primarul în continuare.
După deschiderea oficială de duminică, vor fi premiate – cu câte 500 de lei daţi de Consiliul Local – toate cuplurile din comună care împlinesc 50 de ani de la castorie. În continuare, spectacolele vor fi asigurate de Nicolae Mureşan, Sava Negrean-Brudaşcu şi formaţii locale , inclusiv cele ale unor copii de la scoala generală din Medieş (pentru partea de muzică populară), respectiv de formaţia dance IMPACT din Bucureşti (spre seară, pentru tinerime).
Parcă pentru a se fuduli că Medieşu Aurit este “mai cu moţ” chiar şi decât municipiul Satu Mare, primarul Gheorghe Robas a subliniat că “sarbatoarea noastră se va încheia cu un foc de artificii, ceea ce nici Sătmarul n-a avut în luna mai. Toate astea ne costă cam 30.000 lei de la bugetul local, la care se adauga 10.000 lei de la sponsori, că doar avem firme în comună cu care avem relaţii foarte bune.”

Moftin – chef sub semnul lui Mihai Viteazu

În schimb, “Ziua Moftinului” va fi, după toate aparenţele, ceva mai sobră. Vorba primarului comunei: “o să fie ceva simplu.” Cel puţin în faza de început. Conform celor declarate de primarul Gheorghe David pentru Sătmăreanul.net, festivitatea de deschidere a manifestărilor va avea loc tot duminică, cu începere de la ora 11, în faţa Monumentului “Mihai Viteazul” din Moftinu Mic. ” Această festivitate va cuprinde inclusiv un scurt Te Deum oficiat de preoţi ai mai multor culte, cuvântarile oficialităţilor invitate şi momente poetico-artistice închinate eroilor neamului, acestea din urmă fiind interpretate de un grup de copii de la Şcoala cu clasele I-VIII Mihai Viteazul din Moftinu Mic. De la ora 12.30, o să fie defilarea majoretelor pe muzica de fanfara la baza sportivă din Moftinu Mic. De la ora 16.30 a fost programat un concert de muzica populară, spectacolul fiind asigurat de taraful “Meseşul” din Zalău şi de invitaţi speciali ca Sava Negrean- Brudaşcu, Nicolae Mureşan, Petrică Muresan şi Angela Moldovan. Şi cam de la ora 21 va avea loc un concert al celebrei trupe COMPACT. Ei au mai fost la noi şi anul trecut şi toată lumea s-a simţit foarte bine când au cântat ei, aşa că şi acum s-au găsit sponsori care să îi cheme cu plăcere. În încheiere, după ora 22.30 vor cânta, mai ales pentru cei mai tineri, trupa Etno Dance şi Horea şi Monica Someşan. Şi o să mai avem invitaţi-surpriză: un ansamblu de copii din Ungaria”, zice primarul Gheorghe David.

La Odoreu, linişte şi constrângeri bugetare

Deşi, în urmă cu aproximativ două săptămâni, edilii comunei încă încercau să creioneze desfaşurarea unor “Zile ale Odoreului” cu începere din 24 iulie, în cele din urma acest proiect a căzut. “La noi la Odoreu este vorba, în primul rând, de constrângerile bugetare şi nu numai de ele. Trebuie neaparat să tăiem peste 20% din cheltuielile bugetare şi, decăt să ciuntim lucrurile de care avem nevoie – cum ar fi diferitele investiţii sau iluminatul public sau mai ştiu eu ce -, am hotărât să renunţăm anul acesta la această manifestare. În plus, nu mi s-ar fi parut oricum în regulă ca, după ce am vazut oameni murind şi mii de case şi familii distruse de inundaţiile din Moldova, noi să ne distrăm…”, susţine primarul Dumitru Pop.  După ce i-am spus că la Medieşu Aurit şi la Moftin vor fi, totuşi, diverse evenimente locale dedicate locuitorilor comunelor respective, Dumitru Pop a replicat : ” Probabil că la ei nu e atâta criză ca la noi. Sau că noi ne gandim mai mult la problemele oamenilor decat la distracţiile de moment”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.