Poliţiştii îl înjură pe ministrul Blaga

Tăvălugul bezmetico-guvernamental al incoerenţelor legislative şi haosului administrativ se apropie ameninţător de poliţişti, jandarmi şi pompieri. Chiar dacă în toate aceste structuri există – nu de amu, ci de ani de zile – o serioasă lipsă de oameni, iată că mintea odihnită a ministrului Vasile Blaga  coace gramezi de reduceri de personal exact acolo unde nu tare ar fi cazul. Dar să nu-şi imagineze cineva că asemenea decizii sensibile nu vor avea efecte dintre cele mai dure. La început, cum e cazul de faţă, astea sunt doar… verbale.
Dar haideţi să nu o mai lălăim şi să vă explicăm concret – cu numere, sume şi dume – despre ce “cutremur administrativ” este vorba acum.  Tura asta, seismul începe cu faptul că ministrul Administraţiei şi Internelor – “Buldogul” Vasile Blaga – a anunţat, miercuri seara (zice-se că după o convorbire frămantată cu Big Boss Traian Băse) , reducerea a 1.670 de posturi, dintre care 1.332 ocupate, din aparatul central al ministerului, precum şi eliminarea a 491 posturi ocupate din prefecturi, precizând că vor urma reduceri şi în poliţie şi în jandarmerie.Blaga a arătat că, prin hotarâri adoptate, miercuri, de Guvern, a fost redus cu 57% numărul total de posturi din aparatul central al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), de la 2.919 la 1.249, dintre care 150 reprezintă funcţii de conducere. Numărul acestora din urma va ajunge astfel de la 280 la 130 funcţii, reprezentând o reducere de 54%.
Potrivit ministrului, a fost eliminat şi sporul de 0,25% la salariu pentru aproximativ 3.671 angajaţi din aparatul central al ministerului. Ca să nu fie bănuit de sabotare la nivel înalt a sistemului de ordine publică din România, dom’ ministru Blaga a mai precizat şi că are avizul CSAT pentru reducerea posturilor, iar sinistra restructurare va continua cu Poliţia, Poliţia de Frontieră, Inspectoratul de aviaţie, Jandarmeria si Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă….

Cum fac poliţiştii când fac urât ?

Am fost curioşi de reacţiile pur umane ale celor puşi să apere legea şi, mai ales, liniştea şi siguranţa cetăţenilor. Mai mult sau mai puţin huiduiţi sau apreciaţi, trebuie să recunoaştem că poliţiştii sătmăreni au reuşit, în ciuda cruntei lipse de personal, dotări şi bani, să asigure un climat de siguranţă publică mai mare în municipiu şi în judeţ decât alţi colegi de-ai lor de prin alte judeţe. Însă asta-i oarecum altă discuţie. Ideea de bază este că este interesant cam ce zic unii poliţişti despre “minunatele restructurări” izvorâte abundent din capul ministrului lor tutelar. Iată câteva reacţii, unele chiar făcute publice pe net:

“Dacă e adevarat ce vrea Blaga să facă, mă întreb foarte serios dacă se mai merita să stai în Poliţia *** mele. Că aici am obligaţii la greu cuprinde şi drepturi în minus cu fiecare zi ce trece. Să îl văd eu pe ministrul ăsta inconştient cum va face “reforme” în tot sistemul, când se ştie foarte bine de toţi cei care lucrează aici că toţi mofturosii şi frecătorii de mentă sunt în IGPR, şi sunt puşi de el şi de cunoştinţele lui în diverse funcţii care chiar sunt “găuri negre” în bugetul de stat.Dacă e de dat afară, să-i dea pe cei veniţi în ultimii doi ani şi care au fost încadrati direct numai pentru că aveau diverse relaţii şi care nici azi nu ştiu să facă diferenţa între contravenţie şi infracţiune. Că despre “piloşi” nu mai pomenesc, că tot degeaba !”, zice un agent de la Negreşti Oaş.

“Din păcate, asta o sa ne lovească tot pe noi care suntem mai mult în stradă şi facem efectiv munca de poliţist, că sigur nici unul dintre burtoşii de la birouri nu o sa fie daţi afară. Ca sa ştii. Eu lucrez în sistem de mai mulţi ani şi am învaţat pe pielea mea o treabă: dacă nu ai relaţiile care trebuie eşti pe picior de plecare oricând. Să-ţi faci treaba nu eşti lăsat, vii cu o idee două noi se uită la tine şi te ia la ochi. Aşa este sistemul nu poţi să-l revoluţionezi de unul singur. Ceilalţi colegi sunt de acord cu tine când discuţi în particular, dar când e vorba să ia atitudine în faţa şefilor burtoşi… gata ! se fac mici şi nu-i mai auzi” – poliţist de la Furturi Auto de la un inspectorat dintr-un judeţ apropiat Bucureştiului.

“Ar fi bine să dea afara nechemaţii din poliţie care au facut o facultate la ID si acum numa’ stau pe scaune în birou. La fel şi în jandarmerie : s-au angajat pe pile, au gratuit micul dejun şi prânzul şi mai iau şi bani pentru chirie, cu toate că mulţi au casele lor – dar pe numele părinţilor -, ca să stoarcă statul de tot ce se poate”, susţine un alt poliţist pe un forum online.

“Cum adică să dea afara din poliţie, jandarmerie şi pompieri ? Aştia-s chiar aşa nemernici ?! Aţi văzut şi aţi scris voi, ziariştii, că şi în bilanţul Poliţiei Judeţene apare clar că e deficit de cadre – şi chiar este ! Şi care ar fi, mă rog, criteriile pentru restructurare ? Adică, vreau să zic de fapt aşa:  care va fi alt criteriu în afară de pile şi prietenia interesată cu personaje din Satu Mare, Negreşti Oaş şi Turţ de o anumită culoare politică, aia care-i încă la putere?”, se revoltă un tânăr ofiţer din Satu Mare.

Este adevarat că reacţiile poliţiştilor pot fi muuult mai diverse, în care trimiterile “la origine” şi argumentele luate din viata de zi cu zi s-ar întrepatrunde. Discuţia despre restructurări, disponibilizări, concedieri etc acaparează existenţa fiecăruia dintre noi. Despre corupţie şi efectele ei devastatoare asupra omului de rand nu se mai vorbeste decât foarte rar. Pentru că PDL-ul a generalizat-o. Vorba cutremuratoare a unui ţăran din Oaş : “uite-aşa, am dat votul pe galeţi, acuma ne căcăm în ele…”

Dorin Prunilă

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.