Scumpirea biletelor de autobuz. Şi primarul “copy/paste”

În data de 19 iulie a.c., pe site-ul oficial al Primăriei Satu Mare a apărut o ştire care ieri nu apăruse încă nicăieri în presa (offline sau online) sătmăreană. În principiu, este vorba de propunerea de mărire a preţurilor la transportul urban de călători la 2 lei, faţă de 1,80 lei cât este în prezent. Şi, evident, se intenţionează şi mărirea preţurilor abonamentelor la călătoriile cu autobusul. În mod corect şi democratic, această propunere este supusă dezbaterii publice, înainte de a intra în dezbaterea Consiliului Local Satu Mare şi de a deveni hotărâre. Redăm în continuare acest text:

“Se supune dezbaterii publice următorul  Proiect de hotărâre privind modificarea tarifelor la transportul urban de călători pe raza municipiului Satu Mare, ca urmare a creşterii cotei de TVA. Propunerile şi sugestiile dvs. se pot trimite pe adresa  www.satu-mare.ro  sau se pot depune în scris la camera 11 a Primăriei Satu Mare, Biroul Relaţii cu Cetăţenii şi Registratură, până la data de 05.08.2010.”

După acest text, pe acelaşi site s-au pus, cum era şi corect, şi “docomentele” ce pot fi (şi trebuie !) cercetate de oricine doreşte să işi dea cu părerea, preferabil cât mai pertinent posibil. Mult prea curioşi din fire, noi chiar ne-am apucat să citim cu atenţie mărita respectivele documente, adică proiectul viitoarei hotărâri, raportul TRANSURBAN semnat de economistul Cuc şi expunerea de motive. Şi au aparut micile… surprize !
Trecând peste faptul că – din nou ! – acest proiect este tot o iniţiativă a primarului Iuliu Ilyes ( imensa majoritate a iniţiativelor aparţin, în mod oarecum nefiresc, primarului şi NU consilierilor, aşa cum ar fi normal !), nu am putut să nu remarcăm că extrem de succinta expunere de motive a primarului este COPIATĂ aproape cuvânt cu cuvant din raportul redactat de reprezentantul TRANSURBAN. Astfel, primarul zice că:

“Avānd īn vedere rata inflatiei comunicata de Institutul National de Statistica īn septembrie 2009 fata de septembrie 2008, data ultimei ajustari de tarife, de 4,94% iar īn iunie 2010 fata de septembrie 2009 de 3,2 %, majorarea preturilor la carburanti peste nivelul prognozat initial, cumulat cu cresterea taxei pe valoare adaugata de la 19% la 24% conform O.U.G 58/26.06.2010, – īntrucāt S.C.Transurban S.A. Satu Mare a depus documentatia īn vederea modificarii tarifelor pe mijloacele de transport īn comun de calatori,
– luānd īn considerare efectul economic negativ asupra costurilor operatorului, Propun spre dezbatere si aprobare Consiliului Local al Municipiului Satu Mare prezentul proiect de hotarāre, īn conformitate cu cererea operatorului de transport.”

Iar economistul Vasile Cuc  zice în raportul TRANSURBAN că:

“Avīnd īn vedere ca tarifele la bilete si abonamente nu au suferit modificari din luna septembrie 2008, si rata inflatiei comunicata de Institutul National de Statistica īn septembrie 2009 fata de septembrie 2008 data ultimei ajustari de tarife a fost de 4,94 % si iunie 2010 fata de septembrie 2009 a fost de 3,2 % , avīnd īn vedere ca īncepānd cu 01 iulie 2010 cota TVA a crescut de la 19% la 24 % se impune o crestere a tarifelor la bilete si abonamente cel putin cu un procent care sa asigure un nivel actualizat la rata inflatiei. Propunem spre aprobare urmatoarele tarife de transport.”

Parcă ne aşteptam din partea primarului Iuliu Ilyes la o expunere de motive mai extinsă şi mai convingatoare, eventual coroborată şi cu propuneri de eficientizare economică a TRASURBAN. Dar poate că, într-adevar, are drepatate să nu intre prea mult în amănunte, deoarece firma responsabilă cu circulaţia semi-haotică a autobuselor prin municipiul Satu Mare are un manager. Această regie este aflată în subordinea Consiliului Local Satu Mare, care o mai subvenţionează anual destul de consistent. Prin urmare consilierii ar trebui să se supere. Dar ei nu se supără. De ce oare ?
Practic, scumpirea biletelor şi abonamentelor pentru transportul în comun era de aşteptat. Problema este că apare, de exemplu, şi propunerea de renunţare totală la abonamentele pe o singură linie de transport sau pe două – cum erau până acum. TRANSURBAN vrea să oblige sătmărenii să aleagă între două extreme: ori abonament lunar pe toate liniile, ori deloc ! Un mic şantaj, cum ar veni…

2 Comentarii la "Scumpirea biletelor de autobuz. Şi primarul “copy/paste”"

  1. Pingback: Tweets that mention Scumpirea biletelor de autobuz. Şi primarul “copy/paste” | Satmareanul - ziar online de Satu Mare -- Topsy.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.