Bilanţ al IPJ la 6 luni de activitate

Ieri a avut loc, cu începere de la ora 10, în Sala Multimedia din sediul IPJ Satu Mare, şedinţa de prezentare a bilanţului activităţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie pe primele 6 luni ale anului 2010. Având în vedere ca s-a permis accesul presei şi la partea oficială (aia care, de regulă, se desfăşura “cu uşile închise”), am putut avea o imagine de ansamblu a tuturor participanţilor. Şi să auzim, neintenţionat, diverse subiecte de discuţie între politiştii (şefi sau nu prea) care aşteptau, disciplinaţi, începerea prezentării bilanţului.

5000 de euro – leafa unui poliţist danez

Oferim cititorilor noştri un exemplu de discuţie care s-a purtat între patru poliţişti şi o poliţistă. Unul dintre ei începuse să facă haz de necaz în legătură cu faptul că statul i-a tăiat 25% din salariu, iar un altul a început să spună ceva care pentru poliţiştii sătmăreni (şi nu numai) avea aparenţa unui basm: ” La noi e cum e, dar în Occident lucrurile pot sta un pic altfel. Eu am cunoscut o familie din Danemarca. El – poliţist, ea, nevastă-sa – la fel. Ea era mai mare în grad, era maior în poliţia daneză. Ce salariu credeţi că au ei acolo?” Răspunsurile au fost rostite mai discret. “Păi, vreo 2000-3000 de euro”, şi-a dat cu părerea poliţista. “Nu cred să aibă chiar atât, poate vreo 1500-2000 de euro pe lună”, zicea un altul. “Nu, dom’le ! Femeia, aia cu grad de maior, avea 5000 de euro ! 5000 de euro pe lună, adică un salariu adevărat pentru un poliţist, nu ?” Inutil să mai descriem mirarea vizibilă zugravită pe faţa interlocutorilor.

Dacă-i bilanţ, hop şi şefimea judeţului…

Cu o întârziere de aproximativ 10 minute faţă de ora anunţată, în sală au intrat şefii : Constantin Taloş (desemnat la conducerea IPJ, gazda evenimentului), Mihaela Pop (prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare), Arpad Csehi (preşedintele Consiliului Judeţean), Radu Giurcă (prefectul de Satu Mare). Adjunctul şefului IPJ, Florentin Vlad, era în sală dinainte de apariţia VIP-urilor. Dupa ce a mulţumit oaspeţilor pentru acceptarea invitaţiei de a participa la şedinţa de bilanţ, comisarul şef Constantin Taloş a dat citire materialului care prezenta, succint, pe cifre statistice şi la obiect, activitatea IPJ Satu Mare desfăşurată în primele 6 luni ale anului 2010. (citiţi aici materialul integral)

Mai puţine “uscături” în IPJ decat în 2009

După varianta oficială, cu participanţi din rândul poliţiştilor, la ora 12 a venit rândul ziariştilor să afle, la cerere, amănunte despre ceea ce se află în spatele datelor statistice din bilanţ. Conferinţa de presă a fost susţinută de comisarul şef Constantin Taloş, comisarul şef Florentin Vlad şi Ana Lăpuştea-Mălăescu (purtătorul de cuvant al IPJ). S-a întrebat, de exemplu, dacă numărul poliţiştilor pedepsiţi (într-un fel sau altul) în primele 6 luni ale acestui an este mai mare sau mai mic comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel s-a aflat ca în primul semestru al anului trecut au fost sancţionati 11 poliţişti (8 agenţi si 3 ofiţeri), pe cand în acest an au fost pedepsiţi doar 7 poliţişti (6 agenţi şi 1 ofiţer). Unul dintre aceştia din urmă a fost chiar exclus din Poliţie. Este vorba de destituirea unui fost agent de la Ordine Publică, Gelu Huzau – poreclit “Gelu Fotomodelu” -, acesta  ducând în prezent un “război” în instanţă pentru a fi repus în funcţie. Gelu Huzau fusese personajul principal în comiterea unui accident de circulaţie în luna martie, pe Bulevardul Cloşca. Acesta a condus, beat mangă, o autoutilitară cu numere false. Pentru că asta nu i s-a parut suficient, el a mai şi  tamponat zdravăn o maşina a Poliţiei de Frontieră. “Moţul” la toate astea a fost tămbălăul pe care l-a provocat atunci la faţa locului. Evident că, cu atâtea “hibe” consecutive la activ, agentul respectiv a fost cercetat disciplinar de colegii lui,  cercetare în urma căreia s-a luat decizia de a-l da afară de la Poliţia Municipală. Cât despre ceilalţi 6 poliţişti sancţionaţi în acest an, s-a spus doar atat: au primit mustrare în scris cinci oameni ai legii, iar altuia i s-a diminuat salariul. La aceştia s-a mai adăugat un număr de 37 de poliţişti atenţionaţi. “Asta cu atenţionarea este oarecum asemănătoare cu atenţionarea pe care o dă verbal un arbitru unui jucător de fotbal, e înainte de cartonaşul galben”, precizează comisarul şef Florentin Vlad. “Atenţionarea se poate primi pentru mici abateri disciplinare cum ar fi: nerezolvarea unei petiţii în termenul legal, nesoluţionarea unei lucrări la timp sau dacă poliţistul nu vorbeşte politicos cu cetăţenii, nu are cămaşa călcată sau întârzie la serviciu”, a explicat şeful IPJ Constantin Taloş.

Deficitul de personal se resimte de la an la an, agenţii trimişi pe teren fiind şi ei în numar din ce în ce mai mic. Doar la Ordine Publică şi Poliţia Rutieră ar mai trebui ocupate 95 de posturi şi alte 40 de locuri rezervate ofiţerilor sunt vacante.

Şi ei zic că sunt puţini

În organigrama Inspectoratului Judeţean de Poliţie Satu Mare  sunt prevăzute 870 de funcţii, din care sunt ocupate 728 (adică puţin peste 83% din necesar). “Chiar şi în aceste condiţii, din februarie am reuşit suplimentarea dispozitivului de Ordine Publică, zilnic, în medie, cu 10-11 agenţi, iar din luna martie în structurile de siguranţă publică au fost mutaţi trei agenţi şi delegaţi alţi 12” – declară Constantin Taloş. “Noi oricum facem tot ce ne stă în putinţă să fim prezenţi în stradă, dar şi să intensificăm activităţile de prevenire.”

Tot mai multă violenţă

Criminalitatea de mare violenţă a crescut de la 6 asemenea fapte în primul semestru al anului 2009 la 10 anul acesta –  patru crime şi şase vătămări corporale grave. “Am analizat cele patru omoruri şi am ajuns până la urmă la concluzia că acestea nu puteau fi prevenite. Să nu uitam că trei crime au avut loc în casă, deci nu aveam cum să avem acces acolo înainte de comiterea faptelor. Iar dacă e să mă refer, de exemplu, la femeia ucisă lângă lacul Cubic, ea pur şi simplu a avut ghinionul să-i iasă în cale unuia care tocmai se certase cu concubina. Ea se mutase în Viile Satu Mare pentru că-şi găsise pe altul. Individul era gelos şi, din păcate, bătrâna respectivă i-a căzut victimă. Era şi dereglat psihic, consumase concomitent alcool şi substanţe etnobotanice. În imprejurările de atunci, victima putea fi absolut oricine” -explică Constantin Taloş. Şeful IPJ Satu Mare a admis că zona Pieţei de Vechituri este una în care se produc multe tâlhării şi furturi, “aşa că şi noi trebuie mereu să fim mai atenţi acolo”.

Un Comentariu la "Bilanţ al IPJ la 6 luni de activitate"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.