UDMR pierde Agrişul

Ieri dimineaţă (nu tocmai în zori, deşi dacă ne gândim că era duminică… off!), cu începere de la ora 7, cele trei secţii de votare din comuna Agriş – câte una în fiecare din localităţile Agriş, Agrişu Nou şi Ciuperceni – şi-au deschis larg uşile pentru alegerea unui nou consiliu local. Da’ votanţii – în număr scriptic total de 1488 – nu tare s-au înghesuit.

Indiferenţă, lene şi caniculă

Deşi canicula nu începuse încă să îşi facă de cap şi se presupune că la ora aia lumea işi cam băuse cafeluţa de dimineaţă, la ora 10 participaseră doar 54 de alegători (3,62% din total) la procesul de votare. A mai trecut timpul, soarele şi-a făcut simţită din plin ardoarea şi la ora 14 deja aproximativ s-a triplat numarul de votanţi: au ştampilat buletinele de vot 174 de alegători (11,9 % din total). Cam aşa s-au târât toată ziua agrişenii, astfel că la ora 21 – când s-au închis secţiile de votare – s-a constatat că participaseră doar 501 persoane cu drept de vot (33,66 %). Oricum, indiferent de numărul participanţilor la vot, începând de azi comuna Agriş are un nou consiliu local.
Preşedintele Biroului Electoral de circumscripţie Agris, jurista Adina Tomşa, a declarat pentru Satmareanul.net că tot procesul electoral a început, s-a desfăşurat şi s-a încheiat fără probleme în toate cele trei secţii de votare din comună.

Fără hotărâri=fără consilieri

Menţionăm că, până la termenul-limită de înscriere, au fost depuse liste de către şase partide – PNL, PDL, UDMR, PCM,  PSD şi Partidul Verde – , la care s-a adaugat şi un candidat independent, Simion Bărbos.
Reamintim cititorilor noştri, în varianta pe scurt, “istoria” care a dus la aceste alegeri. Consiliul Local Agriş a fost desfiinţat pentru că, din cauza multiplelor răfuieli între consilieri şi primar, acest organ nu a adoptat nicio hotărâre timp de trei şedinţe ordinare consecutive, legea zicând clar că într-o astfel de situaţie devine operaţională dizolvarea sa, devenind astfel obligatorie şi organizarea de alegeri pentru un nou consiliu local.
Defunctul consiliu local al comunei Agriş era format din 11 membri, dintre care opt consilieri UDMR şi trei din PNL.  În urma dizolvării de drept a fostului consiliu local, viceprimarul Ioan Donca, membru PNL ales din rândul foştilor consilieri, şi-a pierdut automat funcţia.

PCM a luat aproape jumătate din numărul de consilieri

Rezultatele votului de la Agriş, relativ surprinzătoare pentru mulţi, arată cam aşa: PCM – 5 consilieri, UDMR – 3 consilieri, PNL -2 consilieri, PSD – 1 consilier.

Aceeaşi “istorie”, altă comună

În Monitorul Oficial 492/16 iulie 2010 s-a dat publicităţii Hotărârea Guvernului 706/14 iulie 2010 privind stabilirea datei alegerilor locale parţiale pentru alegerea Consiliului Local Sanislău. Astfel, se aduce la cunoştinţa populaţiei interesate că ziua de duminică, 22 august 2010, este dată pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor.
La fel ca şi în cazul comunei Agriş, Consiliul local Sanislău a fost desfiinţat ca urmare a neadoptării nici unei hotărâri timp de trei şedinţe ordinare consecutive. S-a stabilit, de asemenea, că până în data de 2 august 2010 candidaţii partidelor politice, alianţelor politice sau candidaţii independenţi îşi pot depune candidaturile. Campania electorală, chiar dacă doar pe post de micro-exerciţiu de imagine, începe în data de 7 august 2010.

Un Comentariu la "UDMR pierde Agrişul"

  1. Pingback: Tweets that mention UDMR pierde Agrişul | Satmareanul - ziar online de Satu Mare -- Topsy.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.