Tocmai te-a anunţat şeful că te dă afară?

Dacă anul trecut a fost anul concedierilor colective, anul acesta pare a fi cel al concedierilor individuale. Se întamplă frecvent să vii dimineaţa la serviciu şi să afli că de a doua zi nu mai ai unde să vii. Invocând problemele financiare, restrângerea activităţii şi desfiinţarea postului, şefii cheamă salariaţii rând pe rând la departamentul de resurse umane unde li se dă vestea. Trebuie să ştii, însă, că nu poţi fi dat afară de la o zi la alta şi că ai dreptul şi la compensaţii băneşti.

Sute de mii de oameni şi-au pierdut slujbele anul trecut! Şi în ciuda faptului că specialiştii spun că în acest an piaţa muncii şi-a mai revenit şi că patronii au început să facă angajări, mii de angajaţi încă mai trec prin experienţa traumatizantă a concedierii. Ceea ce, în contextul economic actual, poate fi o dramă. În primul rand, nu te lăsa intimidat de angajator! Destul de frecvent întalnită este situaţia în care patronul încearcă să te facă pe tine să-ţi dai demisia.

Pe motiv că nu eşti cel mai potrivit pentru job, că nu te-ai adaptat sau că nu prea-ţi faci treaba, şeful încearcă să-ţi inducă ideea că dacă nu-ţi dai tu demisia ţi s-ar putea întampla ceva rău. Nimic mai fals! În cazul în care angajatorul nu este mulţumit de tine, el este cel care va trebui să demonstreze acest lucru, după ce face mai multe cercetări disciplinare. Abia după ce strânge suficiente probe pentru a demonstra că nu ţi-ai îndeplinit sarcinile de serviciu îţi poate desface contractul de muncă.

Angajatorul nu te poate obliga să-ţi dai demisia! O altă modalitate destul de des întâlnită este demisia cu acordul părţilor, patronul invocând faptul că vei da mai bine în ochii viitorului angajator dacă pleci prin demisie şi nu prin concediere. Şmecheria în acest caz este că, dacă semnezi demisia cu acordul părţilor, angajatorul nu mai este obligat să-ţi ofere plăţi compensatorii şi nu mai ai dreptul nici la indemnizaţie de şomaj.

Varianta la care angajatorii recurg cel mai des în ultimul timp pentru a renunţa la un angajat este restructurarea postului. În acest caz, patronul este obligat să iţi aducă la cunostinţă, în scris, acest fapt şi trebuie să îţi găsească un alt post în interiorul companiei. Dacă acest lucru nu este posibil, vei beneficia de un preaviz de 20 de zile lucrătoare, timp în care poţi veni la muncă doar 4 ore pe zi (pentru a avea timp să-ţi cauţi un alt serviciu) fără ca salariul să ţi se diminueze.

Totodată, potrivit contractului colectiv de muncă la nivel naţional, la concediere vei primi un salariu lunar de bază brut. În cazul în care contractul negociat la nivel de ramură sau contractul individual semnat la angajare prevăd mai multe salarii compensatorii sau alte beneficii în caz de concediere, angajatorul va fi obligat să ţi le acorde.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.