Copii “şmecheri” profită de pensia parinţilor

Ieri, 19 iulie a.c., la sediul Casei de Ajutor reciproc a pensionarilor Satu Mare era doar un alt început obişnuit de săptămână. Pensionari care veneau să solicite un împrumut, pensionari care veniseră să îşi achite ratele la creditul obţinut anterior şi schimbând impresii despre căldura sufocantă, despre scumpirile care le amărăsc viaţa… La solicitarea noastră, Lucian Marişca – preşedinte secretar al filialei sătmărene a CARP – accepta să ne ofere câteva informaţii generale.

“Noi suntem o organizaţie neguvernamentală non-profit, nu suntem bancă sau aşa ceva. Având scopul prim de a sprijini pe toţi pensionarii care sunt afiliaţi la noi – şi avem aproximativ 10.500 de membri -, noi oferim ajutoare rambursabile (aşa-numitele “împrumuturi”) în condiţii pe care aceşti oameni să le poată suporta cât mai uşor posibil, pentru că ştie oricine că viaţa unui pensionar nu este deloc simplă în condiţiile actuale din România”, afirmă Lucian Marişca.

Potrivit interlocutorului nostru, pensionarii pot obţine ajutoare rambursabile până la 300 lei fără perceperea vreunei dobânzi. “Avem pensionari care apelează la noi să-i sprijinim chiar şi cu 150 sau 200 de lei, ca să poată supravieţui decent”, ne spune preşedintele-secretar al CARP. Pentru acordarea unor ajutoare băneşti de până la 1000 de lei, dobânda percepută de CARP este de 10% pe an, iar pentru sumele de până la 3000 de lei aceasta este de 16% pe an (defalcată pe numărul de luni).

“Noi acordăm şi ajutoare nerambursabile, în funcţie de concluziile unei anchete sociale care este efectuată de un consilier al CARP. De asemenea, cred că este bine ca pensionarii să ştie că tot prin această Casă de Ajutor Reciproc A Pensionarilor se pot acorda şi compensari de cate 50 de lei la biletele de tratament pentru această categorie socială. Poate dumneavoastră nu vi se pare o suma mare, dar pentru un pensionar din zilele noastre aceşti 500.000 de lei vechi chiar înseamnă un ajutor real”, declară Lucian Marişca. După care tot dânsul ţine să facă încă o precizare: ” Să ştiţi că penalizarea pentru nerambursarea ajutorului bănesc acordat de CARP este de 50% ! Veţi spune că e mult, dar am recurs la această masură pentru a preveni răspândirea unui fenomen dramatic. Mă refer la cazurile în care unii copii “şmecheri” aflaţi în criză financiară reuşesc să-şi convingă părinţii pensionari să vină să ia un împrumut de la noi, iar după aceea ei pun mâna pe bani şi nu-i mai returnează propriilor părinţi. Practic, se ajunge la popriri pe pensiile părinţilor păcăliţi şi chiar la popriri pe veniturile giranţilor, situaţii în care noi încercam, totuşi, să dăm dovadă de toată înţelegerea posibilă.”
CARP Satu Mare este, “metodologic şi din punctul de vedere al investiţiilor”, membră a Federaţiei Naţionale a Caselor de Ajutor Reciproc a Pensionarilor “OMENIA”, cu sediul la Bucureşti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.