Groapa de gunoi va fi gata numai la anu’

Cei de la Consiliul Judeţean habar nu au despre ce vorbesc atunci când susţin că groapa ecologică de deşeuri de la Doba va fi integral funcţională peste o săptămână sau în octombrie ! Ăia stau prin birouri, dar situaţia reală din teren e cu totul alta” – afirmă hotărât un angajat al consorţiului Joint Venture Ecosoil – Geiger – Unio care munceşte efectiv la punerea în practică a proiectului noii gropi de gunoi a Sătmarului.

Replica lui vine după ce a văzut în presa locală de azi declaraţiile “sinistru de optimiste” ale oficialilor prezenţi la şedinţa Consiliului Judeţean de luni, 12 iulie a.c. Atunci, presedintele CJ Csehi Arpi l-a invitat pe reprezentantul firmei de consultanţă “Romair”, inginerul Sorin Stănescu, să prezinte succint starea actuală a proiectului în valoare de 74 milioane lei. Iar inginerul Stănescu a început să turuie cum că au început în forţă lucrările la celula nr.1 a depozitului, în suprafaţă de 4,9 hectare, care va asigura depozitarea deşeurilor în următorii patru ani şi jumătate.

Acesta a mai spus că urmează – când anume, nu se ştie exact ! – să se amenajeze şi una bucată zonă tehnică pentru sortarea şi compostarea deşeurilor. Partea lichidă a deşeurilor va fi apoi colectată şi apoi tratată anume de o staţie de epurare, urmând a fi apoi deversată în pârâul Homorod. Potrivit inginerului Stănescu, lucrările trebuiesc finalizate până în octombrie 2010. Acesta a apreciat că deşi lucrările sunt în întârziere, înca sunt şanse ca lucrările să fie realizate la termen. Pâna în prezent, la groapa ecologică au fost efectuate lucrări în valoare de 2,9 milioane lei.

După aprecierea mea, abia la anul – sau, cel mai devreme, prin decembrie 2010 – vom putea spune că groapa de gunoi de la Doba va fi integral funcţională. Firma de consultanţă s-a păcălit urât atunci când a recomandat traseul drumului pe care vor fi transportate deşeurile pentru că sub stratul de vreo 40 cm de pietriş nu este, practic,  decât argilă si mâl. După ploile care au fost în ultimele săptămâni, terenul pe care am muncit 3 luni de zile s-a dus ca placinta în toate părţile, aşa că trebuie să luăm totul de la capăt. Soluţia tehnică provizorie pe care au gasit-o “specialiştii” de la Consiliul Judeţean, aceea de folosire temporară a drumului forestier care vine dinspre Terebeşti, este una cam… de cacao. Dar probabil că au nevoie să anunţe cu surle şi trâmbiţe că şi-au realizat “indicatorii de plan”. Fizic, gunoiul într-adevar se va duce din 19 iulie la groapa de la Doba, mai exact la prima celulă a acesteia, dar prelucrarea resturilor menajere va semăna mai mult a fuserai. Asta e… Noi oricum încercam să ne facem treaba mai departe cât mai bine, in ciuda faptului că realităţile de şantier sunt imprevizibile în proporţie de 50%”, a mai declarat angajatul consorţiului Joint Venture Ecosoil – Geiger – Unio pentru Sătmăreanul.net.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.