12 disponibilizaţi la Prefectură

Printre ocupaţiile principale ale prefectului – nu doar a celui din Satu Mare, ci vorbind la modul general – este şi participarea obligatorie la câte o şueta “online”, adică la câte o videoconferinţă cu şefimea de la Bucureşti. Ieri, 13 iulie a.c., a mai avut loc un astfel de “chat” între prefecti şi ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, care a fost secondat de Laszlo Borbely, ministrul Mediului şi Pădurilor. Miniştrii erau amândoi la sediul M.A.I. Prefecţii, evident, în birourile lor. Inclusiv prefectul de Satu Mare, Radu Giurca. Acesta a ascultat cu evlavie pedelistă cam tot ce a fost pe agenda discuţiilor. Adică miniştrii au povestit despre stabilirea măsurilor care se impun pentru respectarea condiţiilor de mediu privind calitatea aerului în contextul angajamentelor asumate la nivel european şi – atenţie mare ! – despre “stadiul îndeplinirii de către instituţiile prefectului a atribuţiilor instituite de OUG nr. 63/2010, în vederea stabilirii numărului maxim de posturi pentru autorităţile administraţiei publice locale.”

Referitor la OUG nr. 63/2010, ministrul Administraţiei şi Internelor le-a reamintit prefecţilor că fix ieri – zi de marţi 13, cu trei ceasuri rele – a fost ultima zi în care trebuiau să trimită numărul de posturi re-stabilit pentru funcţionărimea din prefecturi. “Buldogul” a fost chiar un pic sadic atunci când a subliniat apăsat că se apropie şi termenul de 16 august când expiră cele 40 zile până la care primarii şi preşedinţii Consiliilor Judeţene sunt obligaţi să prezinte noile organigrame teoretic mai “subţiate” cu căţiva zeci de funcţionari publici.

Cu toate că l-am “pistonat” telefonic pe prefectul Giurca, acesta n-a binevoit să ne raspundă ca sa avem şi noi informaţii oficiale până la ora 17. Dar, din fericire pentru cititorii noştri, există “sursele confidenţiale” ! Aşa că iată ce ne-a declarat o asfel de sursă bine informată (şef prin Prefectură, nu portar !) : ” Vestea foarte bună este că, la nivelul judeţului Satu Mare, nici o primărie nu este obligată – conform criteriilor transmise de M.A.I. – să facă reduceri de personal. Excepţie fac doar Careiul şi Tăşnadul, care vor trebui doar să îşi externalizeze serviciile cu ştrandul şi salubritatea, evitându-se astfel trimiterea în şomaj a câteva zeci de persoane. Vestea oarecum mai puţin bună, într-un fel, este că din aparatul funcţionaresc al prefectului Giurca vor pleca 12 persoane. E drept că unele sunt pensionabile şi noi le vom da ca disponibilizate. E foarte adevarat că poate ar fi necesară o primenire mai severa a cadrelor din prefectură, pentru ca persoanele care realmente muncesc vor continua să rămână mai puţine decât cele angajate, dar asta e…”. Iar în legatură cu subprefectul unic care va ramâne în urma restructurării – celălalt trebuind să plece, spaşit -, sursa noastră a zis: “Deocamdată vă zic doar atât – cel care va fi subprefect va fi o mare surpriză !”

Într-un final, prefectul Radu Giurca ne-a informat că “reducerile efective vor fi făcute de ministere, nu de noi. În principiu, este vorba mai ales de reducerea fondului de salarii cu 25%, nu neapărat va fi vorba de reduceri de personal, cu toate că noi am luat teoretic în calcul şi această opţiune.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.