Scandalul de la Banca Transilvania

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au pus sub sechestru asigurator bunuri mobile şi imobile în valoare de 13,5 milioane de euro în dosarul în care este judecat preşedintele CA al Băncii Transilvania, pentru manipularea pieţei de capital. Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată a lui Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, Claudiu Eugen Iuliu Silaghi, fost vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, Georgios Christofourou, director general al Bank Of Cyprus – Public Company Limited – Sucursala România, Anastasios Isaakidis, angajat al Bank Of Cyprus – Public Company Limited – Sucursala România, precum şi a Mirelei Silaghi, Dorina Mărioara Cojocaru, Sergiu Dan Dascăl şi a lui Radu Codruţ Jurcovan, toti acuzaţi de manipulare a pieţei de capital şi spălare de bani.

În încercarea de a clarifica pentru dumneavoastră modul în care această situaţie ar putea să afecteze clienţii Băncii Transilvania ne-am adresat doamnei Laura Petrehus, Şef Serviciu Public Relations, care a avut amabilitatea de a ne răspunde la câteva întrebări:

1). În ce fel poate fi afectat de actualul scandal un client care are depozite la termen la banca dumneavoastră, în sensul că exista vreun risc ca el să paţeasca ceva asemănător cu ceea ce a păţit în urmă cu mai mulţi ani cu banca “Dacia Felix” ( adică să reuşească să işi recupereze banii după mult timp după scadenţa depozitului din motive de lipsă de lichidităţi bancare) ?
Situaţia actuală, care ţine exclusiv de tranzacţii pe piaţa de capital, nu interferează în niciun fel cu activitatea curentă a Băncii Transilvania. BT este o instituţie financiară solidă, cu rezultate notabile şi cu peste 1,5 milioane de clienţi activi.

2). Au fost puse sub sechestru şi în judeţul Satu Mare orice fel de bunuri aparţinând BT ?

Sub sechestru au fost puse bunuri mobile şi imobile aparţinând persoanelor acuzate; prin urmare, nu este vorba de bunuri ale BT.

3). Care este mesajul concret de liniştire a clienţilor pe care îl transmite BT după “valurile” apărute în urma punerii sub acuzaţie a domnului Horea Ciorcilă ?
Mesajul a fost transmis chiar de dl. Horia Ciorciă, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, mesaj adresat inclusiv acţionarilor, partenerilor şi angajaţilor băncii: „Am fost informat de către DIICOT Cluj că, împreună cu alte persoane am fost trimis în judecată pentru presupuse activităţi de manipulare a pieţei de capital. Consider acuzaţia complet nefondată, nu am făcut nimic ilegal, nimic care să contravină legislaţiei în domeniu şi voi acţiona pe toate căile legale pentru a dovedi acest lucru. Sunt convins că rezultatele finale ale acestui demers juridic îmi vor da dreptate” .

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.