Spania este noua campioană mondială

În Africa, Spania a fost o caracatiţă. Pentru că traseele pe care le-au desenat ibericii erau tentaculare. Xavi inima. Tiki-taka…Villa era cu veninul, iar Puyol cu sufletul. Olanda ura creatura cu puteri supranaturale şi a vrut să o axfieze mecanic. S-a mulţumit aşadar cu renumele de portocală. Coaptă ca Snjeder, lipicioasă ca stopurile lui Robben, dulce ca driblingurile lui Kuyt. O va fi înghiţit caracatiţa nemestecată sau “Pulpo Paul” se va fi înnecat cu pulpa de portocală? Asta ne întrebam înainte de meci.

Ştiam că finala Mondialului ne-a adus două echipe în oglindă. Cine poate alege dintre Van Persie şi Villa? Sau dintre Inniesta şi Robben? Putem pune zece întrebări de acest gen fără a avea un răspuns. Ştim doar că dintre Stekelenburg şi Casillias, spaniolul e sensibil mai bun.

Mai ştiam şi că niciuna dintre echipe nu reuşise să fie cea mai bună din lume. Miza aceasta enormă şi-a aruncat vălul peste finală. Del Bosque şi Van Marwijk şi-au întins unul altuia plase la centru terenului. Au împânzit zona neutră. Antijocul a primat. Faulturi, întreruperi, alunecări. Situaţile de poartă au apărut rar, din faze fixe ori greşeli individuale.

Cineva trebuia să salveze finala asta…Fotbalul era principalul absent de la o seară de gală şi culmea în condiţiile în care se înfruntau două echipe ce teoretic îl practică atât de bine. Paradoxal însă sclipirile au apărut la evitarea golurilor. Mai întâi Casillas a intervenit magic în faţa lui Robben după o pasă de geniu a lui Sneijder. Dincolo, Villa a fost blocat de Heitinga, după ce tot el se împleticise în minge.

Prelungirile au venit firesc, deşi Spania a dominat, iar Casillas a blocat un gol chiar în picioarele lui Robben. Spania a continuat să domine, dar la fel de inutil. Stekelenburg a salvat în faţa lui Fabregas, apoi Jesus Navas l-a fentat pe portar, dar golul a fost doar o iluzie optică.

Reduta olandeză s-a prbuşit însă încet-încet. Mai întâi a căzut Heitinga, eliminat corect, apoi au căzut arbitrii, care n-au văzut un corner şi un fault clar pentru Olanda. Din acel fault a plecat faza la care defensiva olandeză a căzut definitiv, Iniesta marcând cu o sete demnă de Cupa Mondială. O Cupă care a revenit până la urmă meritat Spaniei, incontestabil regina lumii în sport la ora actuală. Fotbaliştii se alătură unor nume ca Nadal, Contador, Fernando Alonso, Pau Gasol şi multe echipe, naţionale sau de club.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.