Depresia, boala secolului!

Virgil EnatescuCriza economică, ce a adus cu sine disponibilizări, reduceri de salarii şi falimentul multor firme a crescut rata românilor care suferă de depresie. Pe ţară numărul celor care au trecut pragul cabinetelor de psihologie s-a dublat. În Satu Mare numărul persoanelor depresive, dar şi a sinuciderilor a crescut cu 1/3 în ultima perioadă, iar cel mai îngrijorător este faptul că depresia se regăseşte tot mai frecvet şi în rândul copiilor.  Dacă în zilele de astăzi avem leacuri pentru bolile infecţioase, stăm prost la capitolul boli psihice. Depresia este într-o creştere alarmantă pe plan internaţional şi se prevede că în 2030 depresia va fi boala cea mai frecventă pe glob.

Potrivit profesorului dr . psihiatru Virgil Enătescu principala cauză a producerii depresiilor este lipsa speranţei, a unei viziuni,  a unei perspective de viaţă. Toate măsurile de austeritate aplicate de guvern prin disponibilizări, reducerea salariilor în paralel cu creşterea preţurilor a determinat o creştere a depresiei în rândul românilor. Foarte mulţi oameni, cu credite la bănci care sunt daţi în şomaj, sau le sunt reduse salariile, nu văd ieşirea din impas şi cad în depresie. O situaţie îngrijorătoare este creşterea depresiilor la copii. Datorită lipsurilor din ţară, părinţii au plecat în străinătate lăsându-şi copiii la rude. Deoarece au fost lipsiţi de dragostea părintească, minorii devin depresivi şi chiar trec la acte de suicid la vârste foarte fragede.

Delicat este că cei mai sensibili iau pumni de pastille, crezând că numai aşa pot scăpa de tensiune. În primele 5 luni ale lui 2010 românii au înghiţit peste 3 milioane şi jumătate de pilule anti-depresive. În 2010 piaţa antidepresivelor a ajuns la 20 de milioane de euro. Din păcate puţine sunt uşoare pe bază de plante. “Persoanele care iau antidepresive fără prescripţia medicului riscă dependenţa, fie un tratament greşit. Iar în ce priveşte platenele cu efecte antidepresive, trebuie avută mare grijă deoarece există plante cu efect benefic şi plante toxice, care sunt de fapt droguri uşoare” a declarat Virgil Enătescu.

În judeţul Satu Mare depresia este mai crescută faţă de alte zone din ţară şi asta datorită culturii, a obieiurilor, a stilului de viaţă şi a conservatorismului ce închide o parte din uşile perspectivelor, a declarat Virgil Enătescu. Simptomele depresiei sunt: lipsa somnului, durerile de cap sau a altor organe fără o justificare, lipsa  poftei de mâncare, a poftei de viaţă, o tendinţă spre izolare, idei de autovinovăţie. Medicii recomandă ca în cazul acestor semene să vă adresaţi unui psihoterapeut. În nici un caz nu luaţi antidepresive fără prescripţia medicului, riscurile sunt dependenţa şi un tratament greşit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.