Băsescu din ce în ce mai bădăran

“Ţara asta se împrumută cu nouă miliarde de euro… Cereţi pensii mari, salarii mari… Când se întâmplă inundaţii, vă plângeţi că nu vă facem digul. Cu ce?”, le-a spus Băsescu localnicilor din Săuceşti. Oamenii i-au reclamat preşedintelui lipsa locurilor de muncă, pensiile si salariile mici şi faptul că este a treia oară în ultimii cinci ani când localitatea se inundă.

Ei i-au cerut preşedintelui construirea unui dig în zonă. “Acum iar ne-a luat apa. Vrem dig… Nu ne trebuie ajutoare. Vrem dig. “, i-a spus o femeie lui Băsescu. “Şi eu zic la fel”, i-a replicat preşedintele. Localnicii s-au mai plâns că primăria nu le ia “în considerare ce s-a stricat”.

Vizita preşedintelui la Săuceşti a fost neaşteptată, el ajungând aici cu o maşină de teren, după ce elicopterul care îl transporta a aterizat lângă o localitate învecinată. Conform reprezentanţilor ISU Bacău, debitul Siretului, staţionar până acum, a început să crească sâmbătă după-amiază, fiind de 20230 mc/s.

Autorităţile locale au început, vineri dimineaţă, la ora 6.00, evacuarea tuturor celor 2.100 de locuitori ai comunei Săuceşti, după ce debitul Siretului a depăşit maximul istoric înregistrat în 2008, de 2.676 metri cubi pe secundă, înregistrând 2.887 metri cubi pe secundă, iar digul ridicat de la începutul săptămânii pentru protejarea localităţii a cedat sub presiunea apei.

Localitatea băcăuană Săuceşti s-a confruntat cu inundaţii puternice şi la sfârşitul lunii iulie 2008, când aproape toate casele din Săuceşti şi Schineni, aparţinând comunei Săuceşti, au fost inundate, iar 2.173 de persoane din comnele Săuceşti şi Letea Veche au fost evacuate, după ce apele Siretului s-au revărsat peste gospodăriile lor. Atunci, cota de pericol a fost depăşită cu aproape un metru în zona respectivă, iar debitul râului a atins maximul de 2.676 metri cubi pe secundă. La vremea respectivă, autorităţile promiseseră că vor construit în zonă un dig, licitaţia a fost contestată, iar lucrările nu au mai început.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.