6-7 variante de măsuri, TVA-ul creşte sigur

Guvernul şi Fondul Monetar Internaţional discută 6-7 variante de menţinere a deficitului bugetar în limita a 6,8% din PIB, dintre care cele mai multe prevăd creşteri de taxe, fără ca la acest moment să se discute şi de impozitarea pensiilor sub 1.000 lei, potrivit reprezentantului României la FMI.
“Există 6-7 variante în discuţie pentru menţinerea deficitului bugetar în ţinta de 6,8% din PIB, dintre care cele mai multe se referă la creşteri de taxe. Nu s-a ajuns, la acest moment, la o discuţie privind impozitarea pensiilor sub 1.000 lei”, a declarat, vineri seara, reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu. El a mai afirmat că, în opinia sa, o eventuală majorare a cotei unice de impozitare ar reprezenta “cea mai proastă soluţie”.
Surse oficiale au declarat că Guvernul va prezenta FMI mai multe variante de creştere a TVA combinate cu impozitarea suplimentară a pensiilor mari şi creşterea contribuţiilor de asigurări sociale, o decizie finală privind nivelul noilor taxe urmând să fie luată după răspunsul Fondului.
Potrivit acestora, Executivul analizează în prezent majorarea TVA la maxim 23% în cazul în care va fi majorată şi cota unică de impozitare sau la 24% dacă impozitul unic va fi păstrat la nivelul actual de 16%. Creşterea TVA va fi însoţită cel mai probabil de impozitarea suplimentară şi în trepte a pensiilor mari şi majorarea contribuţiilor de asigurări sociale.
“La acest moment este un mix de propuneri care vor fi prezentate FMI, dar nu există o decizie finală”, au arătat sursele. Guvernul se va reuni sâmbătă în şedinţă pentru a discuta noile impozite. Până atunci, reprezentanţii Ministerului Finanţelor vor discuta, în această noapte, cu oficialii FMI în vederea unei soluţii finale.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.