Sânzienele: creştinism, păgânism + vrăjitorie

Sărbătoarea de Sânziene (ţinută pe 24 iunie, de ziua naşterii lui Ioan Botezătorul) este strâns legată de cultul recoltei, al vegetaţiei şi al fecundităţii, şi păstrează în ea un amestec fascinant de creştinism, păgânism şi vrăjitorie. În vreme ce pe boltă, Soarele trece din semnul Gemenilor în acela al Racului (Aer-Apă), pe pământ puterile naturii se află la apogeu, iar forţele elementelor sunt vitale, exuberante. Totul se întâmplă în ziua în care începe vara (solstitiul), pe care astronomia îl “adjudecă” la 21 iunie; cam în acelaşi timp, magia îşi celebrează micile şi “străvechile” ritualuri ale nopţii numite “de Sânziene”.

Vrăjitorii şi magicienii cei mai iscusiţi, în aceste ore vrăjite, în care se deschid porţile dintre noi şi toate celelalte lumi paralele, îşi rostesc invocaţiile; regatul Ielelor, al spiriduşilor şi al Sânzienelor îşi deschide larg porţile; sunt cu putinţă contactele cu entităţi din alte dimensiuni. Oricine poate practica mici rituri cu succes; în afară de asta, în această noapte este momentul cel mai potrivit pentru a culege flori şi plante ce pot fi întrebuinţate ca leacuri şi după aceea, dar care acum sunt în deplinătatea virtuţilor lor curative şi magice

Sărbătoarea Sânzienelor se manifestă printr-o mulţime de ritualuri, menite să asigure rodnicia lanurilor, fertilitatea femeilor măritate şi măritişul pentru fetele care îşi pot vedea alesul în noaptea de Sânziene, dinspre ziua de 24 iunie. La baza acestor ritualuri stau micile flori galbene, numite sânziene, ce cresc în poieni şi care sunt culese de fete, în muzica şi chiuiturile flăcăilor, pentru a le împleti apoi în formă de cerc pentru fete şi de cruce pentru băieţi. Aceste cununi se pun în casă, pe porţi, la ferestre, pe şuri, pe stupi şi chiar în culturi, în credinţa că ele vor ocroti casa şi gospodăria, vor aduce noroc, sănătate şi belşug.

Fetele îşi aruncă aceste cununi pe un acoperiş, cele care rămân prinse prevestind măritişul apropiat, sau peste vite: dacă nimereşte una tânără, fata se va căsători cu un tânăr, iar dacă i se prinde cununa într-una bătrână, un om în vârstă îi va fi alesul. Pentru a-şi vedea sortitul, fetele dorm în noaptea de Sânziene cu un bucheţel din aceste flori sub pernă. De asemenea, dacă le poartă în păr sau la sân, fetele şi femeile măritate vor deveni mai atrăgătoare şi mai drăgăstoase.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.