Cancelarul german Angela Merkel a condiţionat susţinerea iniţiativei preşedintelui rus privind tratatul de securitate europeană de retragerea trupelor ruse din Transnistria, afirmă Nezavisimaia Gazeta, citată de cotidianul Timpul, în ediţia electronică.
Potrivit publicaţiei ruse, retragerea trupelor ruse din Transnistria este principala condiţie înaintată de cancelarul german preşedintelui rus, Dmitri Medvedev, pentru ca Europa să discute cu Rusia despre o nouă arhitectură de securitate continentală, în cadrul unui nou Comitet UE-Rusia, privind politica externă şi de securitate la nivel ministerial. Experţii susţin că acest organism ar putea să înlocuiască chiar Consiliul Rusia-NATO, care nu funcţionează în mod adecvat.
“Haideţi să rezolvăm problema retragerii trupelor ruse din Transnistria, din cauza căreia nu funcţionează Tratatul privind limitarea forţelor convenţionale în Europa şi nu există încredere în regiunea Mării Negre, iar apoi ne vom înţelege asupra arhitecturii comune de securitate”, ar fi propus Germania, potrivit directorului programului Rusia-Eurasia al Consiliului german pentru probleme de politică externă, Alexander Rahr. El a mai adăugat că în memorandumul semnat la 5 iunie se vorbeşte clar doar despre conflictul transnistrean.
Şi Alina Inayeh, directoarea Fundaţiei German Marshall din Bucureşti, consideră că iniţiativa privind crearea unui astfel de organism (Comitetul UE – Rusia) este oportună pentru germani şi europeni din două motive. “Obiectivul-cheie este reglementarea conflictului transnistrean cu implicarea Rusiei într-o colaborare constructivă, iar al doilea motiv constă în exercitarea presiunilor asupra conducerii din Transnistria cu scopul de a o forţa să facă un compromis. Trupele ruse ar trebui evacuate sau subordonate unui mandat UE-Rusia. În context mai larg, iniţiativa va verifica seriozitatea propunerilor ruse în privinţa colaborării”, a explicat ea.
Acest comitet ar putea servi drept forum pentru schimbul de opinii asupra problemelor actuale de politică şi securitate, precum şi pentru organizarea unor operaţiuni comune civile şi militare în UE şi Rusia, privind gestionarea crizelor.