Atenţie la ţeparii de maşini

De la biroul de presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu Mare am primit următoarele precizări referitoare la achiziţionarea unui autovehicul la mâna a doua:

Persoanele care doresc să achiziţioneze un autovehicul trebuie să cunoască faptul că pentru a evita să devină victimele unor infracţiuni de înşelăciune cu ocazia cumpărării, trebuie să ceară vânzătorului să-i predea pe lângă certificatul de înmatriculare şi cartea de identitate, precum şi cele două chei ale autovehiculului.
În lipsa cărţii de identitate sau a uneia dintre chei, există posibilitatea ca autoturismul să provină din săvârşirea unei fapte penale (furt, abuz de încredere, înşelăciune), fie pe teritoriul României, fie pe teritoriul altor state.
Astfel, potrivit art. 10, alin. 5 din Ordonanţa nr. 78 din 24.08.2000, privind omologarea, eliberarea cărţii de identitate şi certificarea autenticităţii vehiculelor rutiere în vederea comercializării, înmatriculării sau înregistrării acestora în România la înstrăinarea vehiculului, ultimul proprietar al acestuia are obligaţia de a transmite dobânditorului cartea de identitate a vehiculului, nu doar certificatul de înmatriculare, cum se întâmplă în mod obişnuit.
Se impune a fi aduse la cunoştinţa cumpărătorilor şi urmările pe care le pot  avea asupra lor aceste infracţiuni, respectiv:
– pot fi obligaţi să restituie autovehiculul adevăratului proprietar, urmând ca pentru recuperarea sumei plătite la cumpărare să se adreseze instanţei de judecată, ceea ce presupune de cele mai multe ori un proces civil de lungă durată şi cu şanse reduse de recuperare banilor.
– în cazul în care rămân în posesia autovehiculului, pot fi obligaţi să nu-l înstrăineze până la soluţionarea dosarului penal care are ca obiect infracţiunea de înşelăciune săvârşită de vânzător, iar finalizarea cercetărilor să necesite o perioadă mai lungă de timp.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.