Știați că …

Marele violonist George Enescu (19 august 1881-4 mai 1955) a concertat și la Satu Mare ? Evenimentul a avut loc în data de 19 noiembrie 1923, la Sala „Urania”, în clădirea de azi a Casei Meșteșugarilor de pe strada Ștefan cel Mare. 

Enescu a fost invitat de Societatea filarmonică din oraș.

Un publicist al ziarului „Satu-Mare” scria la acea vreme: „Așa cum a cântat Enescu aseară din fermecătoarea lui vioară, nu este în stare condeiul meu să descrie”.

George Enescu s-a născut la 19 august 1881 în satul Liveni-Vârnav din județul Botoșani. A fost al optulea copil și primul care n-a murit în copilărie. Numele lui era Gheorghe, părinții lui l-au alintat cu numele de „Jurjac”.

A manifestat încă din copilărie o înclinație extraordinară pentru muzică. A început să cânte la vioară încă de la vârsta de 4 ani, iar la 5 ani a apărut în primul său concert și a început studii de compoziție sub îndrumarea lui Eduard Caudella.

De-a lungul vieții sale a concertat în toate colțurile lumii. Dintre cele mai cunoscute creații ale lui Enescu amintim „Rapsodia Română” și „Poema Română”.

George Enescu s-a stins din viață în noaptea de 3 spre 4 mai 1955, la Paris. A fost înmormântat în cimitirul Père-Lachaise din Capitala Franței, într-un cavou de marmură albă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.