Vasile Țânțas, condamnat la închisoare pentru distrugerea Hotelului Dacia

Magistrații Judecătoriei Satu Mare l-au condamnat pe omul de afaceri Vasile Țânțaș la un an de închisoare și plata unor despăgubiri pentru distrugerea Hotelului Dacia din centrul municipiului. Sentința a fost pronunțată joi, 4 ianuarie.

Procesul a început în vara lui 2015. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Satu Mare la data de 18 august 2015, Direcția Județeană de Cultura constituind i-ar parte civilă în acest dosar.

Potrivit sentinței, Țânțaș are de plătit și o despăgubire de 767500 de euro Ministerului Culturii, care s-au constituit parte civilă în acest dosar, dar și suma de 9405,45 lei reprezentând diferenţa neachitatată din onorariul de expert care a fost redus la suma de 13.267 lei (50 lei/ora). De asemenea, Vasile Țânțaș mai are de achitat și suma de 4000 de lei, reprezentând cheltuielile judiciare către stat.

În urma evaluării distrugerilor cauzate de nefinalizarea lucrărilor la Hotelul „Dacia” și din cauza neluării măsurilor de conservare a imobilului a rezultat suma de 767.500 de euro necesară pentru refacerea unor elemente arhitecturale, cât mai aproape de forma originală, susțin experții. Din raportul întocmit de specialiști rezultă că este nevoie de suma de 141.750 de euro pentru refacerea „tâmplăriei perimetrale”, 74.750 de euro pentru refacerea „tâmplăriei interioare”, 195.000 de euro pentru refacerea „stucului policrom” și 156.000 pentru refacerea picturilor interioare decorative.

Prezent la ședința de Consiliu Local din aprilie 2015, atunci când a fost prezentat raportul expertului, Vasile Țânțaș a declarat că toate lucrările au fost efectuate potrivit documentației tehnice depuse. Acesta a subliniat și faptul că proiectanții lui susțin că elementele au fost conservate și nu distruse așa cum susțin executivul Primăriei și consilierii locali.

„Așa că nu înțeleg la ce se referă această sumă de 767.000 de euro și ce doresc consilierii. De altfel, hotelul este de vânzare. Am trimis oferte la Ministerul Culturii, Consiliul Județean și la Primăria Satu Mare. Eu nu am distrus nimic. Proiectanții mei spun că nu este vorba despre o clădire distrusă, ci este un șantier în lucru. Dar dacă trebuie să ne judecăm, mergem în instanță”, a declarat la acea vreme Vasile Țânțaș.

Vasile Ţânţaş a devenit acţionarul majoritar (99,97%) al Hotelului Dacia în 2007. La data de 23 decembrie 2008, SC Dacia SA obţine autorizaţia de construcţie pentru executarea lucrărilor de construire pentru „Consolidarea, restaurarea, reamenajarea interioară”. În baza acelei autorizaţii, în 5 ianuarie 2009, SC Dacia SA încheie un contract de antrepriză cu o societate autorizată de Ministerul Culturii.

Aceasta din urmă a încheiat cu o firmă din Negreşti-Oaş, societate deţinută de Vasile Ţânţaş un contract de subantrepriză, având acelaşi obiect.

Invocând probleme financiare, în toamna anului 2009, Vasile Ţânţaş, a dispus sistarea lucrărilor la imobilul Hotel Dacia. Din acel moment nu s-a mai efectuat nicio intervenţie asupra imobilului. Autorizaţia de construcţie a fost prelungită cu încă un an până în data de 23 decembrie 2012, fără însă ca proprietarul să ia măsuri de conservare.

Potrivit expertizei efectuate de către specialiști rezultă că degradarea clădirii se datorează atât unei intervenţii defectuos efectuate asupra imobilului, dar şi ca urmare a neluării măsurilor de conservare.

 

Un Comentariu la "Vasile Țânțas, condamnat la închisoare pentru distrugerea Hotelului Dacia"

  1. Pingback: Judecătorii orădeni au decis ! Vezi când începe procesul lui Vasile Țânțaș | Satmareanul

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.