Hotelul Dacia, de la bijuterie la ruină (Foto)

Considerată pe vremuri ca fiind o adevărată bijuterie arhitecturală a municipiului Satu Mare, Hotelul „Dacia” a ajuns azi o ruină. Clădirea, construită în stil secession a fost inaugurată în 1902, la doar un an de la săparea fundației imobilului. Cunoscută pe vremuri ca Hotelul „Pannónia”, acesta a fost construit pe locul unde mai înainte se afla vechea clădire a Primărie orașului.

Ideea construirii hotelului a apărut pentru prima dată în 1897, iar cel mai fervent susținător al acestui proiect a fost primarul de la acea vreme al orașului, Hermán Mihály (primar între 1895 și 1902).

Concursul pentru elaborarea proiectelor a fost organizat în 1897. Arhitecților li s-a cerut elaborarea proiectului unei clădiri care să reflecte apartenenţa culturală a oraşului. Proiectul câștigător (dintre cele 11 depuse) a fost cel al arhitecților Zoltán Bálint şi Lajos Jámbor (Frommer) din Budapesta. De altfel, cei doi arhitecţi au elaborat proiectele mai multor clădiri create în stil secession, printre acestea putând fi menţionate Hotelul Regele Ştefan (sau „Minerul”) din Baia Mare şi Palatul Comitatului din Debreţin.

În anul 1900, Comisia Naţională a Monumentelor Istorice decide demolarea clădirea vechii Primării, iar în 1901 au fost săpate fundaţiile noii construcţii, şi în luna mai a aceluiaşi an, s-a aşezat piatra de temelie a noii clădiri. În luna mai al următorului an a fost predat clădirea chiriaşului hotelului, căruia i-au rămas în sarcină doar finisările interioare.

Este demn de remarcat și faptul că în 1910, proiectul, fidel stilului secession, a fost premiat cu medalia de aur la un concurs de arhitectură din Viena.
De-a lungul anilor, în acest hotel cu o arhitectură impresionantă, au fost oaspeți mari personalități ai culturii românești. Îi amintim aici pe: Nicolae Iorga, Liviu Rebreanu, Octavian Goga, Mihail Sadoveanu, etc.

După 1918, hotelul a primit numele de „Dacia”, însă odată cu ocupația hortystă s-a revenit la vechea denumire (Pannonia). După cel de-al doilea război mondial, s-a revenit la denumirea de Dacia.

Cu toate că de-a lungul unui veac de existenţă, clădirea Hotelului Dacia a trecut prin multe momente dificile, adevăratele probleme au apărut odată cu anul 2010 când lucrările de reabilitare a clădirii au fost oprite.

Hotelul a fost cumpărat în 2007 de către omul de afaceri Vasile Ţânţaş cu suma de 1,7 milioane de euro, cu intenția de a-l transforma într-un hotel de lux. Însă la scurtă vreme de la începerea reabilitării clădirii, lucrările au fost oprite, Țânțaș invocând probleme financiare.

4 Comentarii la "Hotelul Dacia, de la bijuterie la ruină (Foto)"

 1. mipudeco   6 ianuarie 2017 at 4:37 pm

  Hotelul acesta, inainte de a fi o bijuterie, a fost emblema Satmarului. Paragina in care a ajuns cui se datoreaza? Cand dai ceva cuiva, trebuie sa vezi sa nu strice ceea ce i-ai dat. Țantas nu a stricat, el nu a facut nimic pentru a repara, iar hotelul este 90% praf! Cumparatorul si vanzatorul sunt in egala masura vinovati.

  Răspunde
 2. Pingback: Cum arăta Hotelul „Dacia” cu 100 de ani în urmă (și nu numai) – Galerie foto | Satmareanul

 3. flori   18 februarie 2017 at 6:20 pm

  sunt niste escrocii mai bine lasau asa cum a fost , cind mai veneam in satu mare mai treceam sa beau o kaffea sa-mi mai aduc aminte de tinerte !!! si totii romäni din diaspora ar fi facut cu mare placere … dar mafia este mafie , numai sa profite si sa-i mearga lui bine din pacate

  Răspunde
 4. FOCȘA ( GIUVELIC pentru satmareni ) MIHAIL   11 martie 2018 at 6:38 pm

  Nu-mi vine sa cred cum arata acum ! Îmi amintesc cu nostalgie cum ne plimbam pe ” corso” intre ani 1965-70 . În spatele hotelului am avut balul de absolvire !

  Răspunde

Scrie un comentariu