Simona Miculescu: „Fac totul ca România și românii să fie mândri de mine”

SG 38 floor
SG 38 floor

Sătmăreanca Simona Miculescu, în prezent reprezentant al Secretariatului general ONU și director la Oficiul Organizației Națiunilor Unite de la Belgrad, a declarat zilele trecute pentru inițiatorii proiectului „Proud To Be Romanian” (Mândria de a fi român) că „în diplomație, mândria de a fi român este motorul perpetuu, apărarea și promovarea interesului național fiind esența acestei profesii”. 

„Călătoria mea prin viață, plină de momente unice, transformaționale, a fost mereu potențată de mândria de a fi român, încercând să (re)construiesc imaginea țării. De la postura de prima femeie purtător de cuvânt din istoria MAE, la primul meu post diplomatic la Washington, ca atașat de presă al Ambasadei României, creator al primului site oficial al României pe Internet. Sau de la pasionantele „aventuri” profesionale în Kosovo și Irak, la cei patru ani extraordinari petrecuți la Cotroceni, ca și consilier prezidențial de politică externă, și prima femeie cu rang diplomatic de ambasador.

Sunt un pasionat colecționar de experiențe speciale, dar există un moment solemn trăit adesea când eram ambasador extraordinar și plenipotențiar, reprezentant permanent pe lângă Națiunile Unite: momentul în care ridicam plăcuța cu numele României, în acest for universal, cerând cuvântul pentru a exprima poziția țării mele! Simt și azi mândria aceea!

Acum, în calitate de reprezentant al Secretarului general ONU și director la Oficiului ONU de la Belgrad, slujesc 193 de țări, nu doar România. Mi-e greu să mă obișnuiesc cu acest lucru, dar ea continuă să fie miezul fierbinte al eforturilor mele de fiecare zi, de fiecare clipă.

Tot ce știu este că cel mai profund mod de a-mi exprima mândria de a fi român este să fac totul ca România și românii să fie mândri de mine!”, spune Simona Miculescu pentru „Proud To Be Romanian”.

În cei peste 20 de ani de carieră diplomatică, Simona Miculescu a fost de două ori purtător de cuvânt al MAE şi consilier de presă al ministrului (în 1993 şi 1999), director al Departamentului de Comunicare Publică al MAE (1994 și 2008), ataşat de presă al Ambasadei României la Washington (1994-1998), precum şi coordonatorul Departamentului pentru informaţii publice al Misiunii OSCE în Kosovo (1999-2000).

Între 2000 şi 2004 a exercitat funcţia de consilier de politică externă al Preşedintelui României, devenind prima femeie din istoria diplomaţiei române căreia i s-a conferit rangul diplomatic de Ambasador. Între 2006 şi 2007 a deţinut poziţia de consilier principal al guvernului irakian pentru comunicare publică, în cadrul unui program finanţat de USAID.

După numirea sa la New York, Simona Miculescu a deţinut poziţiile de vicepreşedinte al Consiliului Executiv al UNICEF, vicepreşedinte al Adunării Statelor Părţi la Curtea Penală Internaţională, membru al Biroului Francofoniei şi preşedinte al Comisiei Speciale pentru Politică şi Decolonizare a Adunării Generale a ONU, în cea de a 66-a sesiune a acesteia.

Ambasadorul Miculescu a fost aleasă vicepreședinte al Adunării Generale ONU pentru cea de-a 68-a sesiune a acesteia. Complementar carierei diplomatice, Simona Miculescu deţine o bogată experienţă academică şi de comunicare publică, care include deţinerea unui doctorat în literatură, iniţierea şi predarea de cursuri de relaţii publice internaţionale la două universităţi din România, precum şi publicarea mai multor cărţi şi articole pe teme conexe.

Este recunoscută ca fiind unul dintre cei mai buni experţi în domeniul managementului relaţiilor publice internaţionale, fiind apreciată în special datorită elaborării primei curricule universitare pe acest subiect, program de studiu folosit în prezent de mai multe universităţi din ţară.

În prezent, Simona Miculescu este reprezentant al Secretarului general ONU și director la Oficiului ONU de la Belgrad.

În vara anului 2013, Excelența Sa, Simona Miculescu, a acordat un interviu pentru Sătmăreanul, pe care îl puteți citi dând click pe următorul link:

http://www.satmareanul.net/2013/08/05/de-vorba-cu-satmareanca-simona-miculescu-ambasadorul-romaniei-la-onu/

De asemenea, despre activitatea sătmărencei de succes, ziarul nostru a publicat de-a lungul anilor o serie de articole pe care le puteți lectura accesând urmăoarele link-uri:

http://www.satmareanul.net/2013/06/15/satmareanca-simona-miculescu-vicepresedinte-in-cadrul-adunarii-generale-a-onu/

http://www.satmareanul.net/2013/09/10/initiativa-inedita-la-onu-a-satmarencei-simona-miculescu/

http://www.satmareanul.net/2013/09/12/simona-miculescu-impactul-lansarii-cd-ului-nostru-merge-dincolo-de-orice-asteptari/

http://www.satmareanul.net/2013/11/21/satmareanca-simona-miculescu-desemnata-comunicatorul-anului/

http://www.satmareanul.net/2014/06/24/satmareanca-simona-miculescu-a-participat-la-ziua-romaniei-pe-broadway/

http://www.satmareanul.net/2014/07/31/simona-miculescu-propusa-pentru-titlul-de-cetatean-de-onoare-al-municipiului-satu-mare/

http://www.satmareanul.net/2015/06/09/satmareanca-simona-miculescu-numita-director-al-biroului-organizatiei-natiunilor-unite-de-la-belgrad/

http://www.satmareanul.net/2015/12/14/grupul-unrocks-condus-de-satmareanca-simona-miculescu-a-lansat-un-cd-dedicat-pacii/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.