Fostul director adjunct de la Finanțe și mai mulți oameni de afaceri, retinuti de DIICOT

retinuti1

retinuti2

retinuti3

UPDATE: Ședința de judecată privind propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile al fostului director adjunct de la Finanțe, Ludovic Gergely, și ai celor șapte oameni de afaceri s-a finalizat în această seară, în jurul orei 22.45. „Pronunțarea soluției s-a amânat pentru mâine (vineri, 27 noiembrie) la ora 15.00. Măsura preventivă a reținerii pentru 24 de ore a expirat pentru toți inculpații în cursul procedurii, la ore diferite”, a declarat pentru Sătmăreanul, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Satu Mare, judecătorul Remus Nemeș.

Fostul director adjunct de la Finanțele Publice Satu Mare, Ludovic Gergely, respectiv oamenii de afaceri: Marius Balaji, Vasile Finta, Petru Takacs, Cozmin Danciu, Gabriel Batori, Marius Iluşcă și Gheorghe Chilinţan au fost arestați miercuri (25 noiembrie) seara pentru 24 de ore de către procurorii DIICOT.

Astăzi, 26 noiembrie, în jurul orei 12.00, aceștia au fost duși în fața judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Satu Mare, cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Miercuri, 25 noiembrie, procurorii DIICOT– Biroul Teritorial Satu Mare au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor Petru Takacs, Cozmin Danciu, Vasile Finta, Gabriel batori, Marius Balaji, Gheorghe Chilințan, Marius Iliușcă, Ludovic Gergely, şi măsura preventivă a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile faţă de inculpatul Stelian Aurel Seulean, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani şi trafic de influenţă. Prejudiciul cauzat bugetului de stat este în sumă de 8.795.418 lei.

Procurorii DIICOT susțin că „în cauză, există suspiciunea rezonabilă că membrii grupului au obținut controlul asupra mai multor societăți din România (prin înființare sau cesiune) și din spațiul intracomunitar (Ungaria și Slovacia). S-a reţinut că respectivele societăți au fost înființate sau cesionate către membrii grupului care aveau rolul de a le „gestiona” pentru a crea aparența de realitate a operațiunilor de livrare internă către societățile beneficiare ale circuitului evazionist.

Pentru a asigura aparența unei funcționări efective membrii grupului au încheiat contracte de închiriere pentru diverse spații cu destinația de birouri sau puncte de lucru care în fapt nu au fost luate în folosință efectivă. Respectivele societăți își schimbau periodic sediul social, inclusiv în alt județ, cu consecința radierii societății din evidențele O.R.C. ale unui județ și reînmatricularea în alt județ, cu scopul îngreunării controalelor organelor fiscale.

După folosirea acestor societăți pentru o anumită perioadă de timp (câteva luni, maxim un an) acestea erau cedate formal unor cetățeni din Ucraina, costurile de transcriere fiind asigurate de către membrii grupului. După preluarea părților sociale, cetățenii din Ucraina pierdeau orice contact cu societatea, controlul asupra acesteia fiind exercitat în continuare de către de membrii grupului.

Prin intermediul societăților mai sus menționate, societățile comerciale beneficiare ale circuitului evazionist au înregistrat operațiuni de achiziție internă de bunuri, operațiuni în urma cărora au înregistrat un TVA deductibil.

Ulterior, aceste operațiuni de achiziție internă erau urmate de livrări intracomunitare către societăți din Ungaria și Slovacia, controlate de către membri ai grupului aflați în relații de „subordonare” față de administratorii societăților beneficiare. Pentru a crea aparența de realitatea a operațiunilor de livrare intracomunitară, reprezentanții firmelor din spațiul intracomunitar asigurau și aparența de realitate a transporturilor de mărfuri din România în spațiul intracomunitar.

După realizarea operațiunii de livrare intracomunitară, societățile din Ungaria și Slovacia înregistrau operațiuni de relivrare a acestor mărfuri în România, către societăți de tip „fantomă” controlate de către membrii grupului, cu scopul de a prezenta societățile din spațiu intracomunitar ca parteneri serioși ai societăților beneficiare din România.
În urma acestor operațiuni comerciale de tip evazionist, membrii grupului au asigurat fluxul sumelor de bani prin conturile societăților cu scopul principal al ascunderii originii ilicite a acestora și cu scopul subsidiar de a întării aparența de realitate a operațiunilor comerciale.

Totodată s-a reţinut că membrii grupului și-au asigurat un palier de protecție formată dintr-un funcționar din cadrul organelor fiscale respectiv A.N.A.F. – Direcția Regională a Finanțelor Publice Cluj Napoca”.

De asemenea, procurorii susțin că în cursul lunii august 2015, Ludovic Gergely, în calitate de consilier superior în cadrul A.N.A.F. – Direcția Regională a Finanțelor Publice Cluj Napoca, i-a facilitate lui Vasile Chilințan executarea unor creanțe fiscale care au rezultat în urma unei soluţii pronunţate de către instanţa de judecată în defavoarea organelor fiscale.

S-a constatat că deşi Ludovic Gergely avea calitatea de consilier superior în cadrul A.N.A.F. – Direcția Regională a Finanțelor Publice Cluj Napoca, Corpul de control Intern, în fapt inculpatul își continua activitatea într-un spațiu situat în cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Satu Mare, fără ca în schema aceste instituții să figureze un asemenea post.

Astfel, susțin procurorii, ludovic Gergely a sprijinit activitatea grupului infracţional prin comunicarea unor date care nu erau destinate publicului.
Prejudiciul cauzat bugetului de stat este în sumă de 8.795.418 lei.

Vom reveni cu amănunte.

3 Comentarii la "Fostul director adjunct de la Finanțe și mai mulți oameni de afaceri, retinuti de DIICOT"

  1. Pingback: Cinci „afaceriști” sătmăreni, arestați pentru 30 de zile | Satmareanul

  2. Pingback: Marius Balaji împreună cu cei patru complici, rămân în arest preventiv | Satmareanul

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.