De la povestea unei pasiuni la începutul unei prietenii frumoase (Galerie foto)

polonia1

polonia3

polonia5

polonia6

polonia7

polonia8

polonia9

polonia10

polonia12

polonia13

polonia14

polonia16

polonia17

polonia18

polonia19

polonia20

polonia21

polonia22

polonia23

O prietenie puternică s-a născut cu ceva vreme în urmă, între un grup de polonezi din orașul Cracovia și câțiva sătmăreni pasionați de „bătrâna Doamnă”, autoturismul Dacia. Pasiunea pentru vechile Dacii a înodat prietenii trainice între sătmărenii noștri și polonezii orașului de pe Vistula, toate acestea concretizându-se într-o serie de întâlniei, toate având în prim-plan dragostea pentru mașina românească.

Vechile modele Dacia nu trezesc nostalgii doar în rândul românilor, ci sunt apreciate și de străinii care au copilărit alături de aceste mașini. Un grup de polonezi, au devenit atât de atașați de țara noastră, încât și-au cumpărat Dacii, au învățat limba română și chiar au arborat Tricolorul pe casele lor.

Această comunitate nu a avut cum să rămână nedescoperită de pasionații din țara noastră, mai ales că Mihai Sowa, președintele Clubului „DRUM BUN” Polonia, vine frecvent în România cu Daciile sale. Clubul care are un nume românesc, este activ și pe internet, având un site și o pagină de Facebook, unde sunt publicate informații despre evenimentele pe care le desfășoară.

Prima dată a vizitat România, încă pe vremea când era copil, împreună cu părinţii săi. Mai târziu, ne-a vizitat țara împreună cu fratele său şi cu mai mulţi prieteni, iar excursiile le-au făcut cu maşina Dacia cumpărată special pentru asemenea ocazii.

Astfel, a intrat în contact cu George Negrea, un tânăr din Satu Mare, de asemenea, pasionat de vechile modele Dacia, care a fost surprins să afle că polonezii iubitori de Dacii erau și vorbitori de limbă română.

Colaborarea între polonezi și români a început să fie din ce în ce mai puternică, împreună reușind să realizeze diferite întâlniri care aveau ca protagonist autoturismul Dacia, întâlniri care au ajutat la cunoașterea reciprocă a persoanelor, schimburi de experiențe și exersarea limbilor țării vecine.

„Am văzut că dacă vorbesc româneşte, oamenilor le place şi glumesc cu mine. Apoi, în urmă cu vreo trei ani, ani am descoperit cursurile de limba română din Cracovia, pe care le urmăm împreună cu prietenii mei. Iubesc foarte mult România şi maşina Dacia”, spune Mihai Sowa.

În grupul polonezilor sunt în jur de 15 vorbitori de limba română, în partea românească e mai greu, singurul care mai spune câte ceva în limba polonă este George Negrea, președintele Clubului „DRUM BUN” din România, club născut la inițiativa lui Mihai Sowa.

„Acești polonezi iubitori de România au deschis până și un local cu specific românesc, unde poţi cumpăra bere românească, dar poţi să şi plăteşti în bani româneşti. E plin cu poze cu artişti români, are muzică românească şi steag. Există în jur de 20 de polonezi îndrăgostiţi de România care cu fiecare excursie în România aduc alţi polonezi şi tot mai mulţi învaţă româneşte. Ei vin de foarte multe ori în România”, ne-a declarat George Negrea.

Recent în Polonia, românii și polonezii s-au întâlnit din nou pentru a aduce cinste autoturismului Dacia. Astfel, în perioada 3-6 septembrie în orașul polonez Cracovia a avut loc Întâlnirea Cluburilor „DRUM BUN”, eveniment dedicat iubitorilor autoturismului Dacia.

Evenimentul a fost organizat ca răspuns la cel din luna iunie 2015 de la Satu Mare, când în orașul nostru a avut loc o paradă care a vizat în special autoturismele autohtone și la care vedetele au fost Daciile 1100, 1300 și 1310 ale unor pasionați din Polonia. Principalul organizator al evenimentului din Polonia a fost polonezul Mihai Sowa.

Printre autoturismele care au fost prezente, enumerăm Dacia 1100, Dacia 1300, Dacia 1310 și Dacia Berlină, fabricate în perioada 1969-1985, aparținând pasionațiilor din Satu Mare, București și Argeș.

Evenimentul a durat patru zile și a numărat mai multe parade în orașe din Polonia, petreceri, concerte și vizite la obiectivele turistice din zonă.

Poate nu ar fi târziu să învățăm o lecție de patriotism de la acești oameni deosebiți. Au venit niște polonezi ca să ne arate cum ar trebui să ne iubim țara, România, meleaguri după cum spun chiar ei … de o frumusețe covârșitoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.