Elevii Liceului de Artă „Aurel Popp”, invitați să devină polițiști

User comments
User comments

„Şi tu poţi fi poliţist!” este îndemnul cu care poliţiştii se adresează în această perioadă elevilor de liceu, în cadrul campaniei naţionale de promovare a profesiei de poliţist.

Chiar dacă, în aparenţă, elevii Liceului de Artă „Aurel Popp” sunt orientaţi spre o carieră artistică mai degrabă, decât spre una militară sau poliţienească, realitatea ne demonstrează că opţiunile elevilor se schimbă adeseori radical pe parcursul celor patru ani de liceu şi, mai cu seamă, spre finalul studiilor liceale.

Acesta a fost motivul pentru care poliţiştii au îndrăznit să propună şi să susţină vineri, 8 mai, o discuţie despre ce înseamnă în realitate misiunea unui poliţist român modern, european, dar şi care sunt modalităţile de a accede la un astfel de statut profesional.

Cele două întâlniri organizate sub îndrumarea consilierului şcolar, psiholog Diana Sabou şi cu sprijinul domnului director Cristian Pop, au fost susţinute de reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu Mare, inspector principal Felicia Hrihorişan, ofiţer în cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi de agent şef principal Ioan Cora, din cadrul Serviciului Resurse Umane.

Poliţiştii le-au prezentat elevilor, aflaţi în majoritate în ultimul an de liceu, avantajele pe care le presupune urmarea unei instituţii ce pregăteşte ofiţeri de poliţie, respectiv Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti, sau agenţi de poliţie, respectiv Şcolile de Agenţi de Poliţie existente la Câmpina şi Cluj-Napoca. Principalul avantaj constă în gratuitatea totală a studiilor, incluzând cazarea, masa, echipamentul, bani de buzunar, dar şi obţinerea unui loc de muncă prin repartiţia ce are loc la finalizare studiilor.

Condiţiile excelente de pregătire dar şi de cazare de care beneficiază elevii-poliţişti au fost ilustrate prin prezentarea unui film realizat în cadrul Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” din Cluj-Napoca. Participanţii au realizat în urma vizionării acestui film, cât de complexă este pregătirea unui poliţist european, dar şi faptul că această nobilă misiune nu este potrivită oricui, mesaj subliniat şi de poliţiştii prezenţi în alocuţiunile lor, aceştia conturând şi elementele unui profil psihologic compatibil cu profesia de poliţist.

Cei 56 de elevi prezenţi au fost surprinşi în mod plăcut de întâlnirea cu poliţiştii, unii dintre aceştia având deja opţiuni clare spre o astfel de carieră, iar alţii dovedindu-se dispuşi să reflecteze împreună cu familia şi prietenii lor asupra unei decizii în acest sens.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.