Seară oșenească în capitala Portugaliei

expo

Noul sediu al Institutului Cultural Român (ICR) din Lisabona (Portugalia), organizează vineri, 10 aprilie, de la ora 19.00, un eveniment dedicat Țării Oașului, intitulat sugestiv … „Acasă la oșeni”.
Invitatul special al serii este primarul orașului Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca. La evenimentul din Vinerea Mare va participa și autoarea romanului „Șerpoaica”, Karina Mureșanu Vlad, scriitoare originară din Ardud.

„Am primit cu mare bucurie invitația Ambasadei României în Portugalia de a participa, în Vinerea Mare, la o seară specială sub genericul „Acasă la oșeni”, cu atât mai mult cu cât în Portugalia trăiesc foarte mulți negreșteni. Va fi un prilej de a se reuni toți cei care nu au mai fost de mult pe acasă, înainte de Paște. Vom duce cu noi, la Lisabona, și o fărâmă din tradițiile noastre, dar și o expoziție superbă cu fotografii realizate de Remus Țiplea. Sper ca la această seară specială să vină cât mai mulți negreșteni stabiliți în Portugalia, dar și prieteni de-ai lor portughezi, care vor să ne cunoască tradițiile”, spune primarul Aurelia Fedorca.

„Fragmente oșenești/Meu lar”, este titlul expoziției artistului fotograf Remus Țiplea ce va putea fi vizionată începând din Vinerea Mare, la sediul ICR din Lisabona. De asemenea, cei prezenți vor avea posibilitatea să vizioneze și documentarul intitulat „Cu colacu la nănași”, peliculă ce reînvie un vechi obicei de Paște din Țara Oașului și să asculte povestea spusă de Karina Mureșanu Vlad despre legenda satului Cămărzana sau Cămara cu Zâne.

Fotografiile lui Remus Țiplea au apărut în publicații prestigiose precum: National Geographic, Huffington Post, The Guardian, The Thelegraph. Remus Ţiplea și-a descoperit aceată pasiune în anul 2009 când s-a născut fiul său. În scurt timp s-a făcut cunoscut în întreaga lume. Imaginea cu titlul „Mourning in Romania”/„Doliu în România” a fost selectată din peste 1.200.000 trimise pe site-ul National Geographic. Instantaneul a fost surprins din turnul unei vechi biserici din Negreşti-Oaş, când lumea se adunase la biserică pentru pomenirea morţilor. De mai bine de trei ani lucrează la două mari proiecte: un documentar care surprinde crescătorii de oi din Țara Oașului și un altul, mai amplu, despre confesiunile locuitorilor din Ţara Oaşului: ortodocși, catolici, reformați, penticostali, martori ai lui Iehova și adventiști.

Evenimentul este realizat împreună cu Institutul Cultural Român din Lisabona, Primăria orașului Negrești-Oaș și cu Muzeul Țării Oașului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.