Mesajul Preşedintelui PSD, Victor Ponta, cu ocazia „Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice”

Victor Ponta

„Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice”, sărbătorită în fiecare an pe 1 octombrie, nu este doar un moment în care trebuie să-i omagiem pe cei care, prin dăruire şi muncă, au construit societatea în care trăim astăzi, ci şi o zi în care trebuie să le arătăm că le suntem alături, că suntem recunoscători pentru tot ceea ce au făcut pentru noile generaţii şi pentru România de astăzi.

Ca Preşedinte al principalei forţe generatoare de măsuri sociale şi de sprijin pentru persoanle în vârstă – Partidul Social Democrat – şi ca reprezentant al unui Guvern care, în ultimii doi ani, a început să facă dreptate pentru această categorie ignorată până nu demult, vreau să reafirm cu tărie că susţinerea persoanelor vârstnice trebuie să rămână o prioritate pentru România.

S-au făcut paşi importanţi înainte în aceşti doi ani, însă mai sunt în continuare multe lucruri de făcut. Esenţial este că suntem pe drumul cel bun şi că am reuşit, pentru prima dată în mulţi ani, să creştem veniturile tuturor pensionarilor. Am majorat pensiile atât în 2013, cât şi în 2014, 5,4 milioane de pensionari beneficiind anul acesta de venituri majorate. Pensia medie a crescut la 845 de lei, cu 5,2% faţă de anul trecut şi cu 5,6% pentru agricultori.

Am restituit, de asemenea, veniturile reţinute ilegal din pensii de Guvernul PDL prin contribuţiile la asigurările sociale de sănătate în perioada 1 ianuarie 2011 – 30 aprilie 2012 şi am majorat pensiile militarilor care fuseseră pe nedrept recalculate în scădere tot de către fosta guvernare.

Am venit cu măsuri de sprijin pentru pensionarii cu venituri mici, precum ajutoarele pentru plata facturii la energie sau majorarea ajutoarelor pentru încălzire şi am stopat recent creşterea preţului la gaze, negociată extrem de păgubos în trecut.

Multe alte măsuri bune s-au luat, de pe urma cărora beneficiază în primul rând persoanele vârstnice, măsuri pe care trebuie să le continuăm în perioada care urmează: am redeschis spitalele şi am înfiinţat centre multifuncţionale de sănătate, am scăzut TVA la pâine cu 15% şi vrem ieftinirea alimentelor de bază, am decis suplimentarea cu 9000 a biletelor de tratament balnear, ajungându-se astfel la 59.000 de bilete în total.

Trebuie, şi în 2015, să continuăm pe acelaşi drum corect pentru cei în vârstă, pe drumul care nu pune dreptatea socială în planul doi. În România este nevoie de respect pentru pensionari. De aceea, ţara noastră trebuie să fie condusă de oameni care să-i preţuiască şi să le cunoască toate nevoile. Numai astfel putem deveni o Românie Puternică – cinstindu-ne aşa cum se cuvine valorile, pe cei care au clădit România de astăzi.

Victor Ponta,
Preşedintele Partidului Social Democrat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.