Un român din zece suferă de depresie

Depresia

Peste 350 de milioane de persoane din întreaga lume și peste 2 milioane de români suferă de depresie, iar numărul persoanele care intră în depresie este într-o creștere alarmantă, se arată într-un raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Factorii declanșatori ai “bolii secolului”, în opinia specialiștilor, sunt diferiți în prezent față de acum câteva decenii. La ora actuală, dificultățile economice, şomajul, catastrofele și conflictele pot crește semnificativ riscul de depresie. Netratată la timp, depresia poate duce la sinucidere, iar anual numărul persoanelor care au ales să-și pună capăt zilelor ajunge la un million, în lume. În acest context, psihologii trag un puternic semnal de alarmă și consideră că un tratament aplicat din timp poate opri boala să escaladeze în forma sa cea mai gravă, dorința de sinucidere sau chiar sinuciderea.
Specialiștii afirmă că tinerii din ziua de azi sunt mai depresivi față de tinerii din generațiile trecute, deoarece factorii declanșatori din prezent sunt mai mulți, mai variați și mai elevați.
Factorii declanșatori ai depresiei în rândul tinerilor, pe care specialiștii i-au identificat sunt explozia de tehnologie și de concepții exportate, coroborate cu timpul din ce în ce mai puțin pe care părintele îl acordă copilului, lipsa de mișcare și de activități sănătoase, monotonia etc.
Semnele unei depresii sunt vizibile și se impart pe categorii. Principalele simptome, ușor de observat, dacă suntem atenți sunt modificări în dispoziția afectivă: apare tristețea, apatia, iritabilitatea, izolarea socială, pierderea interesului pentru orice activitate, pierderea interesului pentru activitatea sexuală, nimic nu ne mai bucură și nu ne mai produce placere sau stârnește interes. În majoritatea cazurilor, oamenii neavând informațiile necesare, încep să meargă pe la toți medicii, crezând că sunt bolnavi. Nu își dau seama că au depresie, iar dacă au norocul să întâlnească un medic care să-i trimită la psiholog, zic că nu sunt nebuni sau că depresia este un fason.
Primi pași pe care trebuie să îi urmăm pentru a ajuta o persoană care a intrat în depresie este să îi asigurăm că nu sunt singuri în tot acest proces, să îi acceptăm fără să îi criticăm, să le oferim afecțiune și atenţie, să petrecem timp cu ei, cu multă răbdare și blândețe, ne sfătuiesc specialiștii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.