Festivalul Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă, la a XVI-a ediţie

Festivalul Datinilor
Oraşul Negreşti-Oaş va găzdui în perioada 26-27 decembrie cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă. Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc în a doua zi de Crăciun, la ora 12.30, în Catedrala Ortodoxă din centrul capitalei Ţării Oaşului.

Despre festivalul din acest an a vorbit directorul evenimentului, Natalia Lazăr, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute azi, 23 decembrie la Primăria din Negreşti-Oaş.
Potrivit interlocutoarei la eveniment sunt invitaţi colindători şi din alte zone ale ţării precum Maramureş şi Sibiu, dar şi din comunităţile româneşti din Ungaria şi Transcarpatia. Festivalul va începe cu Parada portului popular, în cadrul căreia colindătorii vor mărşălui pe strada Livezilor din oraş şi se vor opri la Catedrala Ortodoxă, locul în care se va desfăşura şi festivalul.

Evoluţia artiştilor va fi urmărită de un juriu care va stabili şi câştigătorii celei de-a XVI-a ediţii a festivalului şi va premia formaţiile artistice prezente, după următoarele criterii: cel mai original program artistic, autenticitatea colindelor şi aspectul general al grupului de colindători.

Premiile vor fi acordate pe secţiuni şi anume: Secţiunea „Colinde” şi Secţiunea „Teatru cu măşti”. Potrivit organizatorilor, premiul pentru locul I va fi de 400 de lei, pentru locul II – 300 de lei şi pentru locul III – 200 de lei. De asemenea, juriul va acorda şi premii speciale a câte 150 de lei. Fondul total de premiere este de 5.000 lei.
Ziua de 26 decembrie se va încheia cu un spectacol de lasere, o surpriză oferită de Primăria Negreşti-Oaş. A doua zi va avea loc conferinţa „Patrimoniul cultural al Ţării Oaşului şi rolul său în creşterea potenţialului turistic al zonei”.

Organizatorii evenimentului sunt Primăria şi Consiliul Local Negreşti-Oaş, Casa Orăşenească de Cultură, Autoritatea Naţională pentru Turism iar printre co-organizatorii festivalului amintim Consiliul Judeţean Satu Mare şi Centrul Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Satu Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.