Cardinalul Lucian Mureşan îi cere premierului României să exprime public poziţia Guvernului cu privire la scandalul de la Bixad

cardinal_lucian_muresan

Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice din România, cardinalul Lucian Mureşan i-a adresat miercuri, 13 noiembrie o scrisoare prim-ministrului Victor Ponta în care îi solicită să exprime public poziţia Guvernului faţă de implicarea instituţiilor în ceea ce priveşte oprirea executării hotărârii judecătoreşti definitive şi irevocabile de retrocedare Bisericii Greco-Catolice a mănăstirii din Bixad.

Totodată, reprezentantul Bisericii Greco-Catolice îi cere premierului să condamne public, în numele Guvernului “actele de agresiune şi incitare la ură interconfesională împotriva reprezentanţilor Bisericii Greco-Catolice prezenţi […] la Bixad”.

În continuare vă prezentăm textul integral al scrisorii adresate de cardinalul Lucian, primului ministru, Victor Ponta:

Nr. 979/13

Domniei Sale,

Domnului Victor Ponta

Prim-Ministru al României

Blaj, 13 noiembrie 2013

Stimate Domnule Prim-Ministru,

Retrocedarea Mănăstirii Greco-Catolice din Bixad trebuia să aibă loc pe data de 7 noiembrie însă, din cauza acţiunii coordonate a mai multor instituţii aflate în subordinea dumneavoastră, punerea în executare a hotărârii judecătoreşti nu a putut fi dusă la bun sfârşit.

Astfel, pe data de 1 noiembrie, la Prefectura Satu Mare s-a organizat o întâlnire între reprezentanţii mai multor instituţii unde s-a discutat cazul Mănăstirii Bixad, iar aceşti oficiali au hotărât, peste decizia definitivă şi irevocabilă a justiţiei, ca hotărârea judecătorească de retrocedare efectivă a Mănăstirii către partea greco-catolică se va pune în aplicare numai “partial”.

Domnul Mircea Govor, preşedintele PSD Satu Mare şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare, a fost citat în presă spunând cu această ocazie despre retrocedarea Mănăstirii Greco-Catolice din Bixad următoarele: “Este un abuz! Patrimoniul revendicat de greco-catolici şi retrocedat în baza unei sentinţe judecătoreşti, este al Consiliului Judeţean. Am cerut în această dimineaţă suspendarea executării silite şi vom cere să fim parte în proces. Noi nu am fost chemaţi niciodată în instanţă, deşi suntem proprietarii de drept”.

Ulterior, în urma celor discutate şi hotărâte la Prefectură, Consiliul Judeţean Satu Mare a dat în judecată Episcopia Greco-Catolică de Maramureş, solicitând sistarea executării, cu toate că în cauză nu era vorba despre nici o proprietate care ar fi a Consiliului Judeţean şi trebuia retrocedată.

Mănăstirea din Bixad a fost greco-catolică de la început, iar în 1948 a fost confiscată de comunişti şi trecută în posesia Statului. Imobilele care trebuiau executate nu sunt în proprietatea Statului, ci a Episcopiei Greco-Catolice de Maramureş, care de ani de zile nu poate intra în posesia lor. Aceste imobile sunt ajutate să se degradeze pe zi ce trece cu scopul clar de a şterge urmele că Mănăstirea de la Bixad a fost greco-catolică.

Pe 7 noiembrie, ziua când trebuia să se pună în executare hotărârea judecătorească de retrocedare a Mănăstirii Greco-Catolice din Bixad, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe s-au organizat pentru a se opune şi opri punerea ei în aplicare.

Pe toată durata încercării de punere în executare a acestei hotărâri, călugării greco-catolici prezenţi acolo pentru a intra în mănăstire au fost scuipaţi, huiduiţi, agresaţi, insultaţi şi ameninţaţi cu moartea doar pentru vina că au mers să îşi ia înapoi bunul confiscat de comunişti.

Grupul organizat de reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe care s-au opus executării au strigat în repetate rânduri: “Afară, catolicii din ţară”.

Modul în care instituţiile din subordinea Dumneavoastră au facilitat şi gestionat situaţia de la Bixad arată că în România nu se respectă dreptul de proprietate, libertatea religioasă şi hotărârile judecătoreşti atunci când vine vorba despre greco-catolici.

Această atitudine discriminatorie a Guvernului este îngrijorătoare pentru statul de drept şi bună convieţuire dintre credincioşii diferitelor confesiuni, cu atât mai mult cu cât inclusiv Domnul Victor Opaschi, Secretar de Stat pentru Culte – instituţie aflată în subordinea Dumneavoastră directă – a afirmat într-un interviu că retrocedarea proprietăţilor greco-catolice nu se poate face “prevalându-te doar de dreptul de proprietate”.

Rolul principal al Guvernului este să aplice legea în mod egal pentru toată lumea, lucru care la Bixad nu s-a întâmplat.

Atitudinea părtinitoare a persoanelor din subordinea Dumneavoastră a creat la Bixad o situaţie care putea degenera într-un conflict interconfesional în care oameni nevinovaţi să cadă victime.

Respectuos Vă solicit să exprimaţi public poziţia Guvernului faţă de implicarea instituţiilor din subordinea Dumneavoastră în oprirea executării unei hotărâri judecătoreşti şi să condamnaţi public, în numele Guvernului, actele de agresiune şi incitare la ură interconfesională împotriva reprezentanţilor Bisericii Greco-Catolice prezenţi joi la Bixad”.

7 Comentarii la "Cardinalul Lucian Mureşan îi cere premierului României să exprime public poziţia Guvernului cu privire la scandalul de la Bixad"

 1. Piciu   14 noiembrie 2013 at 7:24 pm

  Mă chinuie o întrebare, dau mai degrabă o …nelămurire. Biserica greco-catolică se plânge de pierderea bunurilor, dar NICIODATĂ nu am citit că s-ar plânge de pierderea enoriașilor. În fond, după părerea mea, cei care s-au reîntors la ortodoxie nu au făcut decât să-și redobândească demnitatea națională și să șteargă compromisul făcut -de nevoie- acum 300 de ani. Că au făcut o mișcare inteligentă sau nu, asta e altă discuție. Revenind la oile noastre, Ponta ar trebui să se prevaleze de autonomia locală și de independența justiției. Dacă nu o va face, înseamnă că…nu e bine.

  Răspunde
  • mihu   15 noiembrie 2013 at 2:01 pm

   care demnitate nationala?care compromis?Eu cred ca vorbiti numai prostii.Enoriasii pe care i-au pierdut in 1948 nu mai sunt si cei care cred ca trebuie sa fim musai pravoslavnici au uitat ca suntem popor latin si ca am fi fost un popor adevarat numai alaturi de popoare latine nu de rusi si sarbi…

   Răspunde
 2. pct   15 noiembrie 2013 at 1:53 am

  Domnule Piciu,

  Apartenenta unei persoane la un cult sau altul este alegerea libera a acelei persoane. Daca greco-catolicii la 1948 au fost facuti ortodocsi cu ajutorul bocancilor si pustilor sovietice, nu-i poti face greco-catolici din nou tot fortandu-i. Fiecare sa isi aleaga religia pe care o doreste.

  In ceea ce priveste, insa, bunurile confiscate de la Biserica Greco-Catolica de catre comunisti, acestea sunt ale Bisericii ca persoana juridica, care nu are de-a face nimic cu cati greco-catolici ar fi sau nu ar fi.

  Si in Biserica Ortodoxa bunurile sunt tot pe Biserica Ortodoxa ca persoana juridica, fie ca e ea parohie, protopopiat, episcopie, mitropolie sau patriarhie. Cea mai buna dovada in acest sens este faptul ca episcopul numeste preoti in parohie, si nu-i alege poporul.

  Răspunde
 3. Ioan   15 noiembrie 2013 at 1:58 pm

  Domnule Piciu,
  De când aparteneţa la ortodoxie presupune demnitate naţională? La demnitatea cărei naţiuni vă referiţi? Vă invit să citiţi Istoria scrisă de mari istorici români ortodocşi şi veţi vedea că ortodoxia a fost foarte dăunătoare românilor, (nu ierarhilor şi politicienilor), "printre cauzele rămânerii în urmă a României se numără şi apartenenţa ei la ortodoxie" a spus Istoricul Neagu Djuvara. http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/artichttp://www.historia.ro/exclusiv_web/general/artic
  Biserica Greco-Catolică, a introdus, inca din secolul al XVIII-lea, in scrierea romaneasca literele latine, pe care le folositi chiar in comentariile pe care le faceti, iar ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane din Ardeal au afurisit aceleasi litere latine, precum si pe cei care le promovau, in secolul al XIX-lea. Va reamintesc de asemenea ca, mai tarziu, alti ierarhi, ai aceleeasi Biserici Ortodoxe din Ardeal, au afurisit Armata Romana care a patruns in Transilvania in vara anului 1916 (vezi Telegraful Roman, din vara anului 1916). Aceste lucruri nu se scriu in manualele de istorie bisericeasca, pe care le studiaza viitorii profesori de religie ortodoxa sau slujitori ai altalelor bisericilor ortodoxe.
  În perioada comunistă, ierarhia ortodoxă a făcut pact cu "deavolul roşu" şi a subjugat un popor întreg nefăcând nici o educaţie religioasă, "îndobitocindu-l" şi susţinând o credinţă plină de superstiţii, astzi existând în România o "DICTATURĂ CONFESIONALĂ" ORTODOXĂ PERICULOASĂ PENTRU MÂNTUIREA SUFLETELOR.
  După dumneavoastră, un membru al Bisericii Română Unită cu Roma care a dat ţării "Şcoala Ardeleană" aducând românilor marea Trezire Naţională, a introdus în Şcoli LIMBA ROMÂNĂ, (datorită ortodoxiei aveam limba slavonă şi limba greacă), a a vut contribuţia majoră la realizarea Marii Uiri de la 1 dec. 1918, ar fi fără demnitate naţională.
  Regret că sunteţi atins de "Marea îndobitocire naţională" făcută şi menţinută de ortodoxie, prin minciună şi nedreptate. Această "biserică", nu respectă nici legea lui Dumnezeu, deşi cunoaşte că: PĂCATUL FURTULUI NU SE IARTĂ PÂNĂ NU SE RESTITUIE LUCRUL FURAT, nu respectă nici legile ţării atunci când trebuie să se aplice o Sentinţă Definitivă şi Irevocabilă, şi promovează ura faţă de cei care nu sunt după placul lor. Isus a spus "să-l iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuşi" şi "să-l iubeşti pe duşmanul tău".

  Răspunde
 4. ALCIBIADE   15 noiembrie 2013 at 6:15 pm

  complicat ,numai Dumnezeu stie .

  Răspunde
 5. ALCIBIADE   15 noiembrie 2013 at 6:44 pm

  razboiul romano-roman declansat in decembrie 1989 continua , daca nu ne trezim castigatorii vor fi alti .

  Răspunde
 6. ALCIBIADE   15 noiembrie 2013 at 6:55 pm

  REVOLUTIA ROMANA A INCEPUT LA PAROHIA REFORMATA A LUI TOKES LASZO SI SA TERMINAT LA O UNITATE MILITARA DIN TARGOVISTE , AL CAREI COMANDANT ERA ANDRAS KEMENICS, IN TIMP CE TRAFICUL AERIAN ERA COORDONAT DE AUTOREACTIVATUL GENERAL ISTVAN KOSTYAL . DUPA CUM OBSERVATI TOTI TREI ROMANI DE VITA VECHE . CINE ARE OCHI SA VADA CINE ARE MINTE SA INTELEAGA .

  Răspunde

Scrie un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.