Câinii vagabonzi, o problemă şi în Satu Mare

Maidanezi
Cazul copilului de 4 ani din Bucureşti sfâşiat zilele trecute de maidanezi a bulversat întreaga societate. Câinii vagabonzi crează o serie de probleme autorităţilor din întreaga ţară, administraţiile locale împreună cu asociaţiile de profil şi serviciile de ecarisaj căutând soluţii pentru rezolvarea acestei probleme.

La nivelul municipiului Satu Mare zeci de persoane ajung lunar la Urgenţe muşcate de maidanezii hoinari pe străzile din oraş. Astfel, anumite zone ale municipiului sunt destul de periculoase mai ales că patrupedele se adună în haite care în lipsa hranei ajung să atace trecătorii. Numai în acest an, potrivit evidenţelor Spitalului Judeţean Satu Mare, 378 de persoane muşcate de câini au fost înregistrate la Secţia de Boli Contagioase.

Autorităţile caută soluţii care să fie acceptate atât de către iubitorii de animale şi asociaţiile de profil cât şi de populaţie. Potrivit viceprimarului municipiului Satu Mare, dr. Radu Roca, Primăria alocă lunar aproximativ 18.000 lei pentru ecarisaj, sumă ce acoperă cheltuielile firmei cu care instituţia are contract. Firma respectivă adună lunar de pe străzi aproximativ 100 de câini iar suma alocată de Primărie acoperă atât cheltuielile legate de capturare cât şi cele cu privire la cazarea patrupedelor, deparazitarea internă şi externă, vaccinarea dar şi examenul clinic al câinilor. Roca spune că patrupezii bolnavi şi care nu mai pot fi salvaţi sunt eutanasiaţi în condiţii civilizate.

Viceprimarul municipiului Satu Mare a declarat pentru Sătmăreanul că adăpostul pentru câini are capacitatea de a caza 400 de maidanezi. „Vreau să vă spun că, comparativ cu anul trecut numărul sesizărilor cu privire la câinii fără adăpost a scăzut cu 40-50 de patrupezi pe lună, ceea ce denotă preocuparea noastră faţă de această problemă”. În calitate de medic veterinar, dr. Radu Roca consideră că soluţiile pentru rezolvarea problemei câinilor hoinari ar fi „adoptarea la nivel central a unei legi care să-i oblige pe proprietari să-şi individualizeze câinii, mă gândesc aici la crotalizare dar şi sterilizarea acestora”.

Reprezentanta Asociaţiei „Free Life” din Satu Mare, Carmen Frăţilă, consideră că fără ajutorul deţinătorilor de câini atât organizaţia din care face parte cât şi autorităţile luptă cu morile de vânt. „Este importantă implementarea acelui proiect de lege care prevede obligarea proprietarilor în ceea ce priveşte sterilizarea câinilor inclusiv ai celor care au stăpâni. Noi am sterilizat cât am putut dar nu putem face aceste lucruri doar noi şi autorităţile. Fără sprijinul populaţiei ne luptăm cu morile de vânt. Toţi acuză ONG-urile, ne acuză pe noi că lăsăm câinii fără stăpâni pe stradă. Din contră, noi îi adunăm şi avem grijă de ei. În prezent avem în custodie sute de câini dar repet, fără sprijinul populaţiei nu vom rezolva această problemă. Sunt oameni care nu înţeleg şi aruncă căţeii de care nu au nevoie pe stradă. Sterilizarea ar fi o soluţie deoarece astfel s-ar reduce numărul câinilor vagabonzi de pe străzile oraşului”, spune Frăţilă.

 

5 Comentarii la "Câinii vagabonzi, o problemă şi în Satu Mare"

 1. morley   4 septembrie 2013 at 5:36 pm

  Invit firma care face ecarisaj in Satu-Mare, sa faca o vizita in parcarea de la intrarea in strand, sa vada acolo o haita de maidanezi care ataca orice trece prin zona, de la pietoni pana la masinile care vin la strand

  Răspunde
 2. dani   4 septembrie 2013 at 6:20 pm

  Asa este. Ar fi bine daca ar disparea cainii aceia din zona strandului ca sunt foarte periculosi. Nu inteleg de ce se cheltuiesc atatia bani pe caini. Oare sunt animale pe cale de disparitie? Pur si simplu trebuie omorati. Daca nu, ne omoara ei pe noi.

  Răspunde
 3. ALCIBIADE   4 septembrie 2013 at 7:14 pm

  sant mari interese financiare , si nu vrea nimeni sa rezolve aceasta problema . caini de azi sant ca vacile CAP-urilor de altadata ,nu stia nimeni cat mananca .daca dispar caiini dispar si bani, ca ne mor copiii nu intereseaza pe nimeni ,in goana asta nebuna dupa bani uitam ca santem oameni .

  Răspunde
 4. ALCIBIADE   4 septembrie 2013 at 7:22 pm

  daca bieti caini in loc sa latre ar vorbi nu iar mai iubi nimeni .

  Răspunde
 5. Fara Maidanezi   15 iulie 2015 at 1:08 am

  Sa adoptat legea eutanasierii maidanezilor si ar face bine ca primaru sa o aplice . Romania a ajuns o adevarata ferma de maidanezi salbaticii si te omoara ziua in amiaza mare

  Răspunde

Scrie un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.