S-au reluat săpăturile la cuptoarele dacice de la Medieşu Aurit

Arheologimediesuaurit

În a doua parte a acestei luni, arheologii Muzeului Judeţean Satu Mare au reluat săpăturile în perimetrul cuptoarelor dacice de la Medieşu Aurit. Alături de specialişti la cercetări participă şi elevi din cadrul Colegiului Naţional „Ioan Slavici”, coordonaţi de profesorii Octavian Onac şi Radu David.

Situl arheologic de la Medieşu Aurit este de o importanţă deosebită, fiind cel mai mare centru de ars ceramică din arealul european neocupat de romani. În campania din 2013 a fost ţintit centrul aşezării, unde se concentrează cele mai multe ateliere de producţie ceramică. Până acum au fost descoperite trei cuptoare cu atelierele aferente, piese ceramice şi şanţurile de fundaţie a unei locuinţe de suprafaţă. Elementele descoperite datează din perioada secolului II şi prima jumătate a secolului III d.Hr., specialiştii atribuidu-le dacilor liberi.

Un semn de întrebare ridică însă descoperirea unor obiecte cu caracter militar roman cum ar fi spre exemplu aplici de centură, vârf de săgeată roman, care indică o prezenţă militară romană în zona aşezării. În orice caz aşezarea dacilor liberi de la Medieş mai ascunde multe secrete ce aşteaptă să fie descoperite de către arheologi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.