Pensionarii învăţaţi să fie mai precauţi

jandarmeria-sm
„Nu-ţi scăpa casa din ochi!”, mesajul campaniei de prevenire a furturilor din locuinţe desfăşurată de Poliţia Română în această perioadă, a fost şi îndemnul poliţiştilor sătmăreni adresat pensionarilor şi cetăţenilor aflaţi în concediu, în acţiunile organizate azi, de 23 iulie, în municipiul Satu Mare.

Centrul de zi “Speranţa” al Organizaţiei “Caritas” Satu Mare a fost gazda poliţiştilor de prevenire şi de proximitate, precum şi a celor aproape 50 de pensionari care frecventează acest loc. Întâlnirea poliţiştilor cu persoanele vârstnice a avut un dublu scop: de a le transmite pensionarilor recomandări pentru creşterea gradului lor de siguranţă personală şi a locuinţei, ştiut fiind faptul că sunt una din categoriile cele mai vulnerabile în faţa infractorilor, dar şi de a-i stimula să contribuie la siguranţa locuinţelor vecinilor, prin supravegherea reciprocă a locuinţelor.

Poliţiştii le-au prezentat pensionarilor cazuri concrete de furturi din locuinţe prin diverse metode, insistând asupra măsurilor pe care proprietarii ar fi putut să le ia pentru a evita o astfel de situaţie. Discuţiile au avut un caracter interactiv, cei prezenţi aducând în prim plan şi experienţe proprii ori ale cunoscuţilor lor, realizând împreună cu poliţiştii importanţa pe care vecinii pe care îi avem o au în protecţia locuinţelor. Din perspectiva poliţiştilor vecinii buni sunt aceia care: nu deschid oricui sună la interfon, nu dau relaţii despre programul nostru, ne supraveghează locuinţa când lipsim mai mult timp de acasă, ne golesc cutia poştală şi sunt, în general, atenţi la ce se întâmplă în jur, precauţi cu persoanele necunoscute care îi abordează.

Alte teme abordate de poliţişti în cadrul întâlnirii cu pensionarii au fost legate de tâlhării şi de înşelăciunile prin telefon, ambele subiecte fiind de actualitate şi de mare interes pentru pensionari. Multe dintre persoanele prezente au recunoscut că au fost sunate de persoane necunoscute care au pretins că sunt poliţişti, cerându-le sume de bani pentru a rezolva situaţii disperate, gen accidente de circulaţie în care au fost implicate persoane apropiate de cel sunat, ca de pildă fiul sau fiica. Poliţiştii s-au bucurat să afle că vârstnicii aflaţi în aceste situaţii, cunoscute ca “metoda accidentul”, nu au dat curs solicitărilor telefonice, ca urmare a informaţiilor pe care le aveau pe această temă, din întâlnirile anterioare cu poliţiştii de proximitate sau din presă. De asemenea, nici cei care au fost sunaţi pentru a afla că au câştigat diverse sume de bani sau bunuri la concursuri la care nu s-au înscris niciodată, au fost suspicioşi şi nu au depus sumele de bani solicitate pentru aşa zise taxe, necesare a fi achitate pentru obţinerea premiului. Poliţiştii le-au oferit celor prezenţi broşuri cu informaţii vizând protecţia locuinţelor şi le-au recomandat, în final, pensionarilor să transmită informaţiile prezentate şi celor din anturajul lor, contribuind în acest fel la creşterea siguranţei cetăţenilor şi implicit la scăderea infracţionalităţii.

O altă acţiune din campania “Nu-ţi scăpa casa din ochi!” a avut loc la ştrandul Nord Vest Termal Parc. Cetăţenii aflaţi în vacanţă au primit broşuri informativ-preventive din partea poliţiştilor şi au discutat cu aceştia despre măsurile suplimentare de protecţie a locuinţei, adaptate fiecărui caz în parte, necesare a fi luate în cazul absenţei prelungite de acasă. Poliţiştii au insistat ca în perioada verii cetăţenii să nu cedeze dorinţei de a dormi cu geamul sau balconul deschis dacă locuiesc la parter sau etajul 1 şi să cultive relaţii de bună vecinătate, supravegherea reciprocă a locuinţelor putând deveni un scut important în faţa hoţilor din locuinţe.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.