Primarii sunt sătui până peste cap de Societatea Carpatină Ardeleană

Mark-Nagy-Janosprimariscaprimarisca1

În cadrul unei întâniri ce a avut loc azi, 11 aprilie, în sala mare de şedinţe a Palatului Administrativ, directorul executiv al Societăţii Carpatine Ardeleană Satu Mare, Mark Nagy Janos, s-a văzut (pe bună dreptate spune noi) încolţit de către primarii din Gherţa Mică, Turţ, Călineşti-Oaş, Adrian, Livada dar şi de reprezentanţii altor localităţi situate în zona aflată sub custodia societăţii ca arii protejate.

Potrivit acestora reprezentanţii societăţii îi amendează pe cei care construiesc în perimetrul ariilor protejate. Mai mult decât atât unele dintre proiectele locale sunt oprite deoarece societatea respectivă nu îşi dă avizul.

Potrivit edililor şi reprezentanţilor administraţiilor locale prezente la întâlnire autorităţile nu au ştiut nimic despre înfiinţarea acestor arii şi nici despre extinderea lor ci doar s-au trezit cu sute de hectare de teren care au trecut în custodia celor de la Carpatina Ardeleană. Mai mult decât atât aceştia susţin că cei de la societatea mai sus menţionată vin să le aplice amenzi în cazul în care investesc pe acele terenuri cu toate că acolo creşte doar pipirig.

Precipitat peste măsură, vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Mircea Govor a declarat că „această societate care funcţionează în judeţul nostru a început cu bani de la CJ. Ce au făcut pe parcurs? S-au apucat să întocmească proiecte pe bani europeni pe care apoi i-au băgat în propriile buzunare şi le-au băgat pumnul în gură primarilor. Eu o să mă implic direct în această problemă şi voi vedea cum a fost înfiinţată această societate, cum funcţionează, în ce cadru legal îşi desfăşoară activitatea. Cum poate să vină o societate non-profit şi să dea amenzi? Cum se poate aşa ceva domnule director? Domnule prefect vă rog să faceţi plângeri penale către instituţiile abilitate ale statului deoarece nu poate să vină nimeni să-şi bată joc de primării”.

Primarii care se plâng de existenţa acestor arii protejate spun că, în acest mod se naţionalizează forţat proprietăţile statului. „Am înţeles că proprietarii a căror terenuri intră în aria acestor zone protejate pot primi despăgubiri de până la 100 euro pe hectar. La noi de ce nu se aplică? Mulţi dintre noi nici nu am ştiut că anumite zone sunt protejate. Acolo nu poţi construi, nu poţi investi deoarece distrugi flora şi fauna”. Primarul din Gherţa Mică, Ioan Ciută a declarat că a încercat promoveze un proiect agro-turistic în zonă însă s-a lovit de opoziţia Societăţii Carpatine Ardeleana. Edilul din Turţ, Ioan Ciupac a declarat că din cauza acestor zone protejate a pierdut o chirie de 150.000 euro pe an, o firmă fiind interesată de realizarea unui parc fotovoltaic.

Supărat peste măsură Govor a declarat că „acestea sunt probleme de siguranţă naţională. Instituţiile statului ar trebui să se sesizeze. Mă refer aici al DNA, SRI, etc.”.
În luarea de cuvânt Mark Nagy Janos a trecut succint în revistă istoricul societăţii pe care o conduce fără să dea explicaţii cu privire la rezolvarea pe viitor a problemelor cu care se confruntă primarii şi cetăţenii. Potrivit acestora, în Gherţa Mică, 800 de hectare intră în custodia acestei societăţi iar în Andrid, aproape toată comuna este zonă protejată.
Prefectul Avram i-a cerut directorului Mark Nagy Janos să prezinte documentele societăţii iar discuţiile pe acestă temă urmează să fie reluate.

6 Comentarii la "Primarii sunt sătui până peste cap de Societatea Carpatină Ardeleană"

 1. mihai   12 aprilie 2013 at 9:42 am

  "se naţionalizează forţat proprietăţile statului" – mai interesant ar fi să se naţionalizeze "benevol "proprietăţile "private"!

  Răspunde
 2. pop george   12 aprilie 2013 at 10:00 am

  Curat titlu USL-ist! Cica, satui pana peste cap. Exista norme europene facute tocmai pentru a nu le permite unor astfel de indivizi, la fel de semidocti si des interesati precum vicele Govor, sa faca tot ce ii taie capul!

  Răspunde
 3. Elena   12 aprilie 2013 at 5:20 pm

  Cam tampitei primarii astia, nu pot sa-si faca "investitiile" decat in arii protejate? Sau e mai usor pentru investitorii de 2 bani cu o spaga, acolo, la primarie, ca sa nu mai trebuiasca sa cumpere teren…
  De ce n-au stiut nimic primarii? Nu stiu nici macar atat despre judetul lor? Sau… le-a fost lene sa citeasca? Sau nici macar n-au invatat sa citeasca, doar Partidul nu cere sa stii carte ca sa iei spagi si sa cotizezi apoi din ele 😛

  Răspunde
 4. hans hedrich   12 aprilie 2013 at 5:40 pm

  zici ca e o stire din times new roman!
  cica primarii se scandalizeaza ca reprezentanţii societăţii carpatine ardelene (ERKE) "îi amendează pe cei care construiesc în perimetrul ariilor protejate. Mai mult decât atât unele dintre proiectele locale sunt oprite deoarece societatea respectivă nu îşi dă avizul." pai asta e jobul lor de custozi ai ariei anturale protejate: sa dea/refuze avize si sa dea amenzi. unii neispraviti din prefectura si CJ satu mare cer chiar implicarea SRI, chestiunea in cauza fiind aparent una de "siguranta nationala". ;-)))))
  caragiale a renascut la autoritatile locale din SM!

  bravo, janos! tine-o tot asa!

  hans hedrich,
  sighisoara

  Răspunde
 5. Andrei   12 aprilie 2013 at 7:08 pm

  Adica cei de la Societatea Carpatina Ardeleana sunt vinovati pentru ca isi fac bine treaba??? Nu va e rusine?! Pe buna dreptate spun eu ca ar trebui sa va fie…

  Răspunde
 6. boghi   13 aprilie 2013 at 9:54 pm

  cititi diktatul de la bruxells si va veti lamuri ce urmaresc cei cu societatile astea…..

  Răspunde

Scrie un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.