„Practica la firme” la Liceul German Satu Mare

elevi-suparati

În vara anului 2007 Liceul Teoretic German „Johann Ettinger” din Satu Mare a fost una din şcolile sătmărene care a câştigat un proiect finanţat şi promovat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Necesitatea implementării unui asemenea proiect a pornit de la o realitate locală care consta în lipsa dialogului real între tineri şi agenţii economici din regiunea Satu Mare.

Prin acest proiect şcoala germană sătmăreană a dorit să vină în ajutorul elevilor din clasele de liceu, viitori absolvenţi ai liceului, elevii din clasa a XI-a, de a avea informaţii şi cunoştinţe cât mai complete referitoare la agenţii economici din judeţ care solicită forţa de muncă având cunoştinţe de limbă germană aprofundate. Se facilitează astfel drumul tinerilor absolvenţi ai liceului spre găsirea unui loc de muncă pe măsura aptitudinilor şi abilităţilor pe care aceştia le-au dobândit şi dezvoltat în cadrul şcolii germane. În felul acesta proiectul reuşeşte să rezolve una din problemele şcolilor, care constă în discrepanţa mare între cele învăţate în şcoală şi aşteptările pe care le au agenţii economici faţă de tinerii absolvenţi, care nu sunt suficient pregătiţi să facă faţă cerinţelor angajatorilor.

Activităţile din cadrul proiectului au cuprins întocmirea unei baze de date cu agenţii economici care solicită forţa de muncă având cunoştinţe aprofundate de limba germană, vizite la agenţi economici din Satu Mare, monitorizarea activităţii firmelor pe parcursul unei zile, practica la diferite firme din oraş şi judeţ, prelucrarea informaţiilor obţinute sub forma de CD-uri, broşuri, pliante şi afişe în cadrul unor workshopuri, popularizarea rezultatelor obţinute la nivelul şcolii şi a comunităţii, realizarea unei programe de orientare profesională, a unui nomenclator al meseriilor.

În perioada 1-5 aprilie Liceul Teoretic German „Johann Ettinger” desfăşoară activitatea de orientare profesională a elevilor din clasa a XI-a, practica la firme. Activitatea de practică a elevilor are ca scop familiarizarea acestora cu realităţile activităţii în cadrul unei firme, spital, administraţie, birou de avocatură, şcoală, activităţi de voluntariat, îngrijire la domiciliu, etc., precum şi dezvoltarea spiritului de iniţiativă şi antreprenoriat ale acestora.

Ideea şi succesul proiectului, activităţile desfăşurate au fost apreciate de agenţii economici, iar elevii participanţi la proiect s-au arătat foarte interesaţi. S-a impus necesitatea extinderii proiectului, astfel că un pas firesc în continuarea acestuia, în comunicarea cu agenţii economici l-a constituit acordarea posibilităţii elevilor să cunoască realităţile unei meserii tocmai la locul de muncă. Aşadar pe parcursul unei săptămâni, elevii claselor a XI-a de la Liceului Teoretic German vor efectua o practică la diferiţi agenţi economici, firme, cabinete medicale, de avocatură, în administraţie, la spital, mass-media. Această practică dă ocazia elevilor să cunoască aspectele cele mai importante ale meseriei respective.

În timpul perioadei de practică elevii vor redacta un jurnal pe zile al activităţii lor, iar la sfârşitul practicii vor face un raport despre ce au învăţat la locul de muncă despre meseria respectivă. În felul acesta elevii vor ajunge să cunoască mai multe caracteristici despre meseria studiată în aşa măsură încât să-şi dea seama dacă este compatibilă cu personalitatea lor, sau să expună un punct de vedere asupra calităţilor necesare unui angajat pentru a desfăşura meseria respectivă.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.