Dan Burulea doreşte alcătuirea unui for de dezbatere locală pe tema modificării Constituţiei

Dan-Burulea3
Preşedintele CNSLR-Frăţia Satu Mare, Dan Burulea cere societății civile să se constituie într-un for de dezbatere locală care să înceapă discuţiile în ceea ce priveşte modificarea Constituţiei României. Anunţul a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă organizate astăzi, 25 februarie.

Potrivit celor declarate de Burulea dezbaterile iniţiate de categoriile sociale interesate de modificarea Constituţiei sunt extrem de importante „pentru a putea apoi transmite parlamentarilor noştri, doleanţele noastre”. În opinia liderului de sindicat, principalele modificări care ar trebui aduse legii fundamentale a statului se referă la: modul de numire a judecătorilor Curții Constituționale, a Avocatului Poporului, modul de numire a procurorului general dar și a membrilor CSM.

În continuare vă redăm declaraţia lui Dan Burulea:
„Având ca bază de discuție principiul transformării continue, odată cu deschiderea porților universului și a integrării în națiunea universală, conștienți însă și de uniformizarea forțată a reliefului socio-politic și tendința de globalizare prin acapararea și concentrarea tuturor resurselor economice în mâinile unui “guvern mondial”, astăzi, definirea statului națiune și nu doar de drept, este o problemă care trebuie reformulată și dezbătută în termeni naturali, care să respecte necesitatea și evoluția socială firească, bazată pe educația și spiritualitatea fiecărei nații în parte.

Ţinând cont de instrumentele tehnice utilizate și ușurința cu care astăzi se formează opinii, în lipsa unor caractere politice sănătoase, pentru a nu ne trezi cu o CONSTITUŢIE lipsită de valoare pentru cetățenii proprii și pentru a face față acestui nou tip de agresiune economică şi de deturnare a cursului natural de dezvoltare umană, ținând cont de modificările care se impun a fi adoptate, pentru păstrarea spiritului național propriu, pentru a da naștere unei noi legi fundamentale, care să aibă în vedere asigurarea și respectarea drepturilor universale ale omului corelate însă cu obligațiile de cetățean al acestei țări, trebuie să supunem dezbaterii această modificare, la toate nivelele sociale.
Această dezbatere publică, directă este necesară cu atât mai mult, știut fiind că statul transferând și înstrăinând întreaga avere publică sistemului privat, este lipsit de putere economică și supraviețuind doar din taxele și impozitele percepute numai asupra unei părți ale populației, influențele forțelor financiare și economice interne și externe, asupra instituțiilor de drept au ajuns să fie prioritare în detrimentul intereselor cetățenilor proprii și a majorității acestora. Cu o cultură și educație decăzută, cu un sistem de asigurări sociale și de sănătate dezorganizat, cu o clasă politică improprie, statul național și sentimentul patriotic de apartenență și-a pierdut semnificația. Iată de ce, astăzi este foarte importantă dezbaterea cu întreaga societate, pentru redefinirea noțiunii Statului Român, a caracteristicilor naționale, a formelor de administrare teritorială, stabilirea puterilor și a separației acestora în stat, stabilirea modului de constituire, organizare și funcționare a instituțiilor care garantează respectarea legii fundamentale și a drepturilor omului, constituirea, organizarea și funcționarea organismelor societății civile și a partidelor politice, autonomia local teritorială, răspunderea guvernamentală, răspunderea judecătorească, răspunderea politică, răspunderea administrativă, organismele de verificare și control, transparența întregii activități instituționale, politice, guvernamentale și administrative, etc. Întrucât această reformulare constituțională trebuie să țină cont de interdependențele și interferențele socio-economice și politice, globale, modificările constituției trebuie să cuprindă nu doar aspectele determinate de conflictele instituționale apărute ci trebuie să cuprindă și acele schimbări care să satisfacă, în cadrul transformărilor planetare, nevoile generațiilor viitoare și să aibă în vedere apărarea, garantarea și promovarea în mod democratic, a intereselor cetățenilor săi.

Pentru continuitatea Statului Român, pentru introducerea în legea fundamentală a unor schimbări necesare și menținerea în aceasta, a valorilor democratice, un rol deosebit și un interes major va trebui să-l manifeste toți funcționarii publici și toți cei ce lucrează în sectorul bugetar. De aceea solicit tuturor celor din acest domeniu să acorde în perioada următoare o atenție deosebită propunerilor de modificare a constituției și dacă va fi cazul solicit la o participare activă pentru adoptarea ei. Mai mult chiar, solicit tuturor celor interesați, din rândurile societății civile să se constituie într-un for de dezbatere locală care să înceapă discuțiile pe această temă.

Câteva din modificările constituției, necesare la “primă strigare” sunt cele legate de modul de numire a judecătorilor Curții Constituționale, a Avocatului Poporului, modul de numire a procurorului general și a membrilor CSM”.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.