Peste 5.000 de copii din judeţ au cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate

cjrae
Peste 5.000 de copii din judeţul Satu Mare au cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate. Această cifră reiese din materialul de bilanţ pe 2012 prezentat astăzi, 13 februarie, în cadrul unei conferinţe de presă de către directorul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Satu Mare, Sânziana Cristea.

La prezentarea raportului de activitate pe anul trecut au participat şi preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Satu Mare, Adrian Ştef respectiv coordonatorul consilierilor şcolari din cadrul CJRAE, Aurelia Havrincea.

Potrivit celor declarate de Ştef situaţia creată este cu atât mai îngrijorătoare cu cât „adesea aceşti copii suferă de dorul părinţilor plecaţi şi nu odată s-au întâmplat tragedii. Au fost copii care au încercat să se sinucidă din acest motiv. Vreau să am un document centralizator asupra acestei problematici şi să analizăm aceste situaţii pentru ca acolo unde sunt probleme, adică copii mai labili din punct de vedere emoţional să putem interveni, să-i anunţăm pe părinţi”.

Din datele prezentate de Cristea reiese că, în mediul urban cei mai mulţi copii lăsaţi în grija rudeniilor se întâlnesc în municipiul, reşedinţă de judeţ (1500) iar pe locul secund se află Negreştiul cu 762 de copii. Din centralizarea datelor realizate de către Sânziana Cristea reiese că în municipiul Satu Mare sunt un număr de 1.134 de copii cu un singur părinte plecat şi 366 care au ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate.

Situaţia nu este mai liniştitoare nici în mediul rural unde 1.773 de copii au un părinte iar 684, ambii părinţi plecaţi peste hotare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.