Ziua Roşiei Montane va fi marcată şi la Satu Mare

Rosia-Montana02
Miercuri, 6 februarie, în mai multe oraşe din România se sărbătoreşte Ziua Roşiei Montane, localitate atestată pe 6 februarie 131 d.Hr. şi, totodată, cea mai veche localitate minieră din România.

Sătmărenii sunt invitaţi să celebreze şi ei cei 1882 de ani de atestare a Roşiei Montane, la sediul Asociaţiei pentru Copii şi Tineri 4 U, de pe B-dul Vasile Lucaciu nr. 8 din Satu Mare.

Evenimentul începe la ora 17.00 cu proiecţia filmelor documentare “Noul Eldorado” (Tibor Kocsis,/Ungaria 2004), care vorbeşte despre exploatarea aurului de aici şi despre blestemul cianurii respectiv “Mărturii de la Roşia Montană” (Nicolae Mărgineanu/Romania 2012). După vizionarea celor două filme sătmărenii vor participa la prezentări şi dezbateri despre patrimoniul Roşiei Montane, care cuprinde printre altele 7 kilometri de galerii miniere romane şi 80 de kilometri de galerii medievale şi de epocă contemporană. Seara se va încheia cu proiecţii foto. Intrarea la eveniment este gratuită.

 

2 Comentarii la "Ziua Roşiei Montane va fi marcată şi la Satu Mare"

  1. anca   5 februarie 2013 at 3:57 pm

    oare este promovata de cei care vor sa exploateze acolo?

    Răspunde
  2. bianca   5 februarie 2013 at 10:46 pm

    .Daca era promovata de ei, cu siguranta nu era documentare despre cianuri si sustinerea patrimoniului cultural al Rosiei, nu ?

    Răspunde

Scrie un comentariu