Banii vorbesc şi (uneori) … spun poveşti interesante

BancnoteBancnote1Bancnote2 Bancnote3 Bancnote4
Ocolul Pământului … însă nu în 80 de zile aşa cum au făcut eroii lui Jules Verne ci doar în răstimpul a câtorva minute ori zeci de minute este cea ce ne propun organizatorii expoziţiei de bancnote vernisate astăzi, 30 ianuarie, la Muzeul Judeţean Satu Mare.

Cât de captivantă este o călătorie în lumea bancnotelor şi cât de atrăgătoare sunt poveştile ce răzbat dincoace de pereţii vitrinelor de sticlă care adăpostesc aceşti bani? Rămâne la latitudinea fiecărui vizitator în parte să aprecieze poveştile ascunse în spatele bancnotelor expuse. Cel care se poate mândri cu o asemenea colecţie este sătmăreanul Sorin Epuran care, în decurs de mai bine de două decenii a adunat peste 1.000 de bancnote din 112 ţări aflate pe toate meridianele lumii.

“Am considerat că poate să fie interesant pentru public şi am încercat etalarea acestora pe câteva tematici ţinând cont în primul rând de criteriul geografic. În grupul bancnotelor din ţările europene pot fi admirate cele vechi şi noi emise de diverse autorităţi din România. Acestea sunt expuse în două vitrine. Alte vitrine conţin banii ţărilor din vestul european dar şi pe cele ale ţărilor din fostul lagăr socialist. Banii Rusiei ţariste şi sovietice îşi au vitrina lor. La fel şi cei ai imperiului austro-ungar. Urmează expoziţia bancnotelor de pe continetele american, african şi asiatic. O vitrină este destinată banilor emişi de ocupanţi în zonele de ocupaţie armată iar alta expune bancnote emise de celebri dictatori din toată lumea”, a declarat Epuran.

Povestea a început în urmă cu 23 de ani când s-a gândit să strângă bancnote mai vechi dar şi dintre cele aflate în circulaţie. În prezent sătmăreanul nostru se poate mândri cu o coleţie de peste 1.000 de bancnote provenind din 112 ţări ale lumii.

Expoziţia va fi deschisă până pe 15 februarie. Intrarea este liberă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.