Autorităţile locale au reluat tema înfiinţării Zonei Metropolitane Satu Mare

metropolitana1metropolitana2metropolitana3

 

 

Înfiinţarea Zonei Metropolitane Satu Mare a fost tema întlnirii de lucru de astăzi, 8 ianuarie, dintre conducerile Consiliului Judeţean (CJ) şi al Primăriei Satu Mare pe de o parte, şi reprezentanţii localităţilor situate pe o rază de 50 de km de reşedinţa de judeţ, pe de altă parte. La şedinţă au participat un număr de 18 primari şi viceprimari.

Din partea CJ au participat preşedintele instituţiei, Adrian Ştef şi vicepreşedintele Mircea Govor, iar din partea Primăriei municipiului, reşedinţă de judeţ, edilul-şef, dr. Dorel Coica, viceprimarul dr. Radu Roca, city-managerul Dan Băbuţ şi consilierul primarului care se va ocupa de înfiinţarea Zonei Metropolitane, Gheorghe Rentea.

La începutul şedinţei edilul-şef al municipiului Satu Mare a vorbit despre importanţa implementării acestui proiect în perspectiva atragerii a fondurilor europene în perioada 2014-2020. „Sunt foarte mulţi bani. Noi am făcut un calcul. Dacă toţi cei care şi-au arătat intenţia de a intra în zona metropolitană a municipiului Satu Mare vin alături de noi, populaţia va fi de aproximativ 200.000 de locuitori iar accesarea fondurilor europene se va face mult mai uşor”.

Pentru a exemplifica perspectivele unei asemenea asocieri, Gheorghe Rentea a declarat că „anul trecut, Oradea a accesat pe zona metropolitană 36 de milioane de euro, iar Constanţa 62 de milioane de euro, bani nerambursabili”. Potrivit acestuia, până la această oră, un număr de opt comune au deja hotărârile de Consiliu Local pentru a intra în zona metropolitană.

În luarea de cuvânt Adrian Ştef a declarat că prin asocierea mai multor localităţi în cadrul acestui proiect „va creşte posibilitatea dezvoltării infrastructurii de drumuri dar şi accesarea de alţi bani în cadrul altor proiecte europene respectiv atragerea unui număr cât mai mare de investitori”.

Gheorghe Rentea a adus şi câteva argumente de ordin socio-economic în sprijinul înfiinţării Zonei Metropolitane a municipiului Satu Mare. Potrivit interlocutorului, din punct de vedere social, constituirea Zonei Metropolitane va contribui la atenuarea discrepanţelor de percepţie a statutului social diferit între cetăţenii care locuiesc în municipiul Satu Mare şi care locuiesc în localităţile mai mici din jur.

Din punct de vedere economic, constituirea Zonei Metropolitane va oferi un semnal clar oamenilor de afaceri care doresc să investească în această regiune, în sensul că dezvoltarea zonei se va realiza într-un mod integrat, în baza unor strategii, obiective şi planuri de acţiune comune. De asemenea, delimitarea principalelor zone funcţionale la nivelul Zonei Metropolitane va stimula un aflux investiţional fără precedent în această regiune.

Zona Metropolitană va facilita elaborarea şi implementarea unor proiecte comune, la scară regională, prin construirea unei expertize în acest domeniu, prin îmbunătăţirea capacităţii administrative de gestionare a unor astfel de acţiuni şi prin posibilitatea angajării în comun a unor resurse.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.