Verificări pentru depistarea activităţilor de contrabandă cu produse specifice sărbătoririi Crăciunului

piata2

În perioada premergătoare sărbătoririi praznicului Naşterii Mântuitorului Isus, pentru a asigura un climat de siguranţă şi pentru protejarea cetăţenilor, prefectul Eugeniu Avram a dispus acţiuni de control şi verificări pentru depistarea activităţilor de contrabandă cu produse specifice sărbătoririi Crăciunului în pieţe sau târguri.

Prefectul a solicitat tuturor instituţiilor abilitate, Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră, Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Satu Mare, Gărzii Financiare şi Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Satu Mare, să desfăşoare activităţi pentru verificarea legalităţii desfăşurării operaţiunilor cu articole pirotehnice, pentru combaterea actelor de comerţ ilicit cu ţigări de contrabandă, schimb valutar ilicit ori tăiere ilegală, transport şi comercializare de material lemnos, în special brazi de Crăciun.

Acţiuni în pieţele din municipiul Satu Mare

În pieţele agroalimentare din municipiu şi în zona pieţei de vechituri, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor în colaborare cu reprezentanţi ai Gărzii Financiare şi ai Oficiului pentru Protecţia Consumatorului au acţionat în vederea combaterii actelor de comerţ ilicit cu ţigări de contrabandă şi produse specifice Sărbătorilor de iarnă, brazi, accesorii de Crăciun, jucării, alimente, materiale pirotehnice, fiind aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 13.000 lei şi ridicate în vederea confiscării bunuri de peste 2.500 lei.

In data de 20 decembrie, in baza planului comun de acţiune, s-a desfăşurat o acţiune in sistem integrat in Piaţa Someş din municipiul Satu Mare, pentru combaterea contrabandei, traficului ilicit cu produse accizabile şi cu produse de sezon, comercializate cu nerespectarea dispoziţiilor legale.

La finalul acţiunii au fost constatate următoarele fapte: infracţiuni la Legea nr. 8/1996- 1 caz ; nouă contravenţii aplicate unui număr de 8 cetăţeni români şi un cetăţean ucrainean, in valoare de 45.500 lei, din care 4 la Legea 12/1990 republicată, 2 la Legea 571/2003, 3 la Legea 82/1991, republicată. Au fost confiscate 78 pachete ţigări de provenienţă ucraineană, 54,5 litri băuturi alcoolice, un autoturism marca Volkswagen, valoarea totală a bunurilor confiscate fiind de 8.053 lei.

Combaterea şi sancţionarea actelor privind tăierea şi comercializarea ilegală a brazilor de Crăciun

Pe linia prevenirii şi combaterii delictelor silvice acţionează poliţiştii structurilor de ordine publică în cooperare cu angajaţi ai Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare şi ai Direcţiei Silvice Satu Mare. În această perioadă sunt intensificate patrulările şi controalele pe fondul forestier naţional, pe drumurile publice, dar şi în pieţe, târguri sau oboare pentru prevenirea şi combaterea comercializării ilicite a ,,pomilor de Crăciun”, până în prezent fiind efectuate peste 150 de asemenea controale, în urma cărora au fost constatate 15 infracţiuni şi 315 contravenţii, sancţionate cu amenzi de peste 73.000 lei.

În noaptea de 13/14 decembrie, poliţiştii Secţiei 6 Tăşnad Poliţie Rurală au oprit în trafic un autovehicul ce transporta 27 de pomi de Crăciun, dintre care 20 nu aveau aplicat sigiliu crotaliu, conform legii. Poliţiştii au confiscat materialul lemnos, iar conducătorul auto a fost sancţionat conform Legii 171/2010 cu amendă în valoare de 2.000 lei. Un alt caz instrumentat de poliţişti are drept obiect comiterea infracţiunii de tăiere fără drept şi furt de arbori, din fondul forestier, de către un tânăr de 19 ani, din Turţ. În sarcina acestuia, poliţiştii Secţiei 8 Gherţa Mică Poliţie Rurală au reţinut tăierea fără drept a 19 arbori, din locul cunoscut sub denumirea „Babiu”, şi sustragerea acestora, prejudiciul cauzat ridicându-se la suma de 4.800 lei.

În 17 decembrie a.c., în cadrul unei acţiuni comune organizate de poliţiştii Secţiei 4 Beltiug Poliţie Rurală în cooperare cu jandarmii Postului Balnear Beltiug şi lucrători ai Ocolului Silvic Satu Mare au fost depistaţi 4 localnici din Stâna care au tăiat fără drept şi au sustras 8 pomi de Crăciun, specia molid. Poliţiştii au confiscat materialul lemnos, aplicând celor patru persoane depistate sancţiuni contravenţionale în cuantum de 2.000 lei conform prevederilor Legii 171/2010.

Pe 19 decembrie, poliţiştii Secţiei 4 Beltiug Poliţie Rurală, în cadrul acţiunilor privind combaterea delictelor silvice, au depistat în flagrant un tânăr de 26 de ani, din Chilia, care transporta material lemnos fără a deţine documentaţia necesară. În acest caz, poliţiştii au procedat la sancţionarea contravenţională a persoanei depistate, aplicând, conform Legii 171/2012, o amendă în cuantum de 2.000 lei.

Măsuri ferme împotriva comercializării ilegale a produselor pirotehnice

Prin acţiunile desfăşurate poliţiştii de siguranţă publică şi cei ai Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase atrag atenţia tuturor sătmărenilor că orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an. Din motive de ordine, securitate, siguranţă publică şi pentru protecţia mediului se interzice deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 ŞI T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2. Articolele pirotehnice de divertisment din categoria 1 şi P1 pot fi puse la dispoziţia publicului cu vârsta peste 16 ani. În categoria 1 sunt incluse numai obiectele pirotehnice de distracţie foarte mici de tipul artificiilor (de exemplu: Steluţe; Lumânări scânteietoare; Jerbe cu scântei; minifacle; minisori; inele de foc; sateliţi), iar în categoria P1 – articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, care prezintă un risc scăzut.
Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

În data de 19 decembrie, poliţiştii sătmăreni au depistat 6 persoane suspectate de comiterea infracţiunilor de deţinere ori alte operaţiuni cu obiecte confecţionate pe bază de amestecuri pirotehnice, fapte prevăzute şi pedepsite de art. 37 al Legii 126/1995. La Carei, patrula de siguranţă publică, formată din poliţişti şi jandarmi, a identificat doi minori, de 15 ani, care deţineau câte 120, respectiv 110 petarde, iar la Tăşnad, poliţiştii formaţiunii de investigaţii criminale şi cei de proximitate au surprins un localnic din Sărăuad în timp ce oferea spre vânzare 120 de petarde. Prin extinderea cercetărilor, poliţiştii au stabilit că respectivul cetăţean deţinea mai multe cutii cu asemenea articole pirotehnice, fiind ridicată în vederea confiscării cantitatea de 3.000 de petarde. Au fost întocmite acte premergătoare începerii urmăririi penale atât pe numele lui Cătălin V., care deţinea şi comercializa materialele pirotehnice, cât şi faţă de Daniel C., ce achiziţiona produsele, deşi legea interzice în mod expres asemenea operaţiuni. Tot poliţiştii din Tăşnad s-au sesizat din oficiu şi cu privire la comiterea acestei infracţiuni de către Mădălin P., de 19 ani, din Sărăuad. Tânărul oferea spre vânzare obiecte de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice, prin intermediul reţelei de socializare Facebook, acesta deţinând fără drept 187 de pocnitori, ce au fost ridicate în vederea confiscării. Poliţiştii Secţiei 6 Poliţie Rurală Tăşnad, acţionând în vederea combaterii activităţilor ilicite cu articole pirotehnice, au ridicat cantitatea de 208 pocnitori, deţinute, contrar prevederilor legale, de un minor de 16 ani, din satul Becheni.

Toţi cei 6 suspecţi sunt anchetaţi pentru infracţiunile comise în cadrul unor dosare penale, asemenea acţiuni urmând a fi derulate în continuare de poliţişti.

Cetăţenii sunt atenţionaţi că toate instituţiile cu atribuţii vor organiza acţiuni de combatere cu fermitate în primul rând a comerţului ilegal cu articole pirotehnice, dar şi folosirea ilegală a acestora, ca factor important în asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă civică prin care să se prevină apariţia unor accidente sau pagube materiale.

Măsuri pentru păstrarea liniştii şi ordinii publice pe toată durata minivacanţei de Crăciun

În perioada 22- 26 decembrie, pentru ca zilele de sărbătoare să se desfăşoare în condiţii de siguranţă, peste 120 de poliţişti vor fi pregătiţi să acţioneze zilnic pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente care pot afecta liniştea sătmărenilor şi să intervină atunci când sunt sesizaţi cu privire la comiterea unor fapte antisociale.

De asemenea vor fi intensificate activităţile de informare în vederea prevenirii evenimentelor rutiere grave în care ar putea fi implicaţi copii, în itinerariile de patrulare a efectivelor de Poliţie Rutieră fiind incluse zonele frecventate de minori, adiacente drumurilor publice.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.