Ziua Naţională a României, sărbătorită de sute de negreşteni


Peste 300 de persoane au participat sâmbătă, 1 Decembrie, la manifestările organizate de Ziua Naţională la Obeliscul Eroilor situat în parcul central din Negreşti-Oaş. La manifestări au fost prezenţi deputatul Gheorghe Ciocan, primarul oraşului Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca, fostul primar, Nicolae Bura, consilieri judeţeni şi consilieri locali ai USL, reprezentanţi ai formaţiunilor politice, alături de simpli cetăţeni. Participanţii au primit de la organizatori cocarde şi steaguri, pe care le-au fluturat pe tot parcursul manifestărilor.

Programul de Ziua Naţională a început cu depuneri de coroane şi jerbe de flori la Obeliscul Eroilor. Au fost depuse coroane din partea Primăriei şi Consiliului Local Negreşti-Oaş, a unităţilor subordonate Ministerului Administraţiei şi Internelor. Au mai depus coroane delegaţiile USL, ARD şi PPDD. Un sobor de preoţi, avându-l în frunte pe protopopul ortodox de Oaş, Mihai Feher, a oficiat un Te Deum în memoria eroilor neamului românesc, după care directorul Casei de Cultură, Natalia Lazăr, a prezentat semnificaţia istorică a zilei de 1 Decembrie.

Primarul Aurelia Fdorca le-a mulţumit negreştenilor că s-au prezentat în număr atât de mare la manifestări, spunându-le că trebuie să fie mândri că sunt români, că sunt oşeni şi mai cu seamă că sunt negreşteni. Programul a continuat cu recitaluri de poezii, cântece patriotice şi colinzi ale grupurilor de elevi de la unităţile de învăţământ din Negreşti, iar apoi cu colinzi oşeneşti oferite de ansamblurile Sânzienele şi Oaşul, conduse de cunoscuta interpretă populară Maria Tripon. De asemenea, Maria Tripon şi invitaţii săi, interpreţi de muzică populară din judeţele Satu Mare şi Maramureş, au oferit un deosebit recital de colinde. Spectacolul s-a încheiat cu recitalul de cântece patriotice şi colinde oferit de Dinu Iancu Sălăjanu. La final, participanţii la eveniment s-au prins într-o horă.

La restaurantul „Parc” a avut loc dineul oficial şi lansarea cărţii „Maria Tripon – Mesager al Ţării Oaşului/Promotor al ţâpuriturilor oşeneşti”. Maria Tripon, care a împlinit vârsta de 50 de ani, dintre care 25 de ani i-a dedicat promovării tradiţiilor populare oşeneşti, le-a mulţumit fostului primar Nicolae Bura şi actualului primar Aurelia Fedorca pentru sprijinul acordat în vederea realizării proiectelor sale. Interpreţii de muzică populară din judeţele Satu Mare şi Maramureş invitaţi de Maria Tripon au oferit un adevărat regal folcloric negreştenilor prezenţi în număr mare la dineul oficial de Ziua Naţională.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.