300 de ani de la colonizarea şvabilor în ţinuturile Sătmarului


În anul 2012 se împlinesc 300 de ani de la colonizarea primului val de şvab în ţinuturile Sătmarului. Pentru a marca acest eveniment, Muzeul Judeţean Satu Mare organizează pe tot parcursul anului o serie de acţiuni culturale şi ştiinţifice pe această temă.

În această lună, pe 8 noiembrie, cu începere de la ora 09.00, la sediul Muzeului Judeţean Satu Mare, de pe B-dul Vasile Lucaciu, nr. 21, va avea loc întâlnirea reprezentanţilor tuturor instituţiilor organizatoare şi anume: Muzeul Central al Şvabilor Dunăreni din Ulm (Germania), Complexul Muzeal Arad, Muzeul Banatului (Timişoara), Muzeul Banatului Montan (Reşiţa), Muzeul Voievodinei din Novi Sad (Serbia) şi Muzeul “Janus Pannonius” din Pécs (Ungaria). Discuţiile se vor concentra asupra principalelor momente legate de organizarea expoziţiei.
Vineri, 9 noiembrie, de la ora 17.00, la Muzeul de Artă va avea loc vernisajul expoziţiei “Şvabii dunăreni. Colonizarea din secolul al XVIII-lea”. Cu această ocazie, va fi lansat şi volumul “300 de ani de la colonizarea şvabilor dunăreni în comitatul Satu Mare”, volum care cuprinde lucrările ştiinţifice care au fost prezentate în cadrul conferinţei internaţionale organizate de Muzeul Judeţean Satu Mare în luna mai a anului 2012.

Publicul este invitat să viziteze această expoziţie de mare anvergură care cuprinde exponate de pe tot teritoriul României şi din ţările vecine (Ungaria şi Serbia) care au fost locuite de şvabi, dar şi din Germania, ţara de origine a acestui grup etnic care a avut o influenţă deosebită asupra vieţii materiale şi spirituale a locurilor în care au fost colonizaţi.

2 Comentarii la "300 de ani de la colonizarea şvabilor în ţinuturile Sătmarului"

  1. Ducu   7 noiembrie 2012 at 8:51 pm

    Poate asa vor pricepe si bietii svabi ca ei sunt nemti, nu unguri. Nicio natie nu a fost asa deznationalizata ca svabii satmareni. Alle gute grusse, meine freunde!

    Răspunde
  2. Tania   7 noiembrie 2012 at 11:08 pm

    Foarte bine spus

    Răspunde

Scrie un comentariu