Se testează sperietorile de ciori în parcurile municipiului Satu Mare

Viceprimarul municipiului Satu Mare, dr. Radu Roca și consilierul local Gergely Butka, au efectuat primele sesiuni de emisie sonoră în Piața Eroilor Revoluției. Aparatul a fost montat la înălțimea de aproximativ 10 metri, la nivelul coronamentului copacilor, fiind programat pentru redarea semnalelor de alarmă care să sperie aceste specii de păsări care prezintă un disconfort pentru cetățeni.

”La câteva secunde după începerea emiterii, circa 100 de păsări s-au ridicat din verdeață, speriate de aceste semnale de alarmă, și într-o formațiune de ”spirală” s-au îndepărtat de parc. S-au întors doar noaptea târziu, iar în a doua zi de teste, am constatat un număr mai mic de păsări, rezultatul fiind și a doua oară același”, relatează consilier local al municipiului Satu Mare.

S-au efectuat teste şi în Grădina Romei, unde suprafața și populația de păsări este mult mai mare. Potrivit specialiștilor din cadrul Societății Carpatine Ardelene urmează o perioadă de tranziție având în vedere faptul că, în curând, păsările ”băștinașe” vor părăsi municipiul și vor migra spre Bulgaria iar in locul lor vor sosi cele din Ucraina, atrase de condițiile climatice mai favorabile.

Pasul următor în acest proiect este achiziționarea aparatelor. Se va întocmi un plan de acțiune și de mentenanță al sistemului, se va pune accent pe igienizarea periodică a băncilor, a terenurilor de joacă din aceste parcuri până la alungarea definitivă a păsărilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.