“Europa faţă în faţă cu violenţa domestică – Schimb şi transfer de competenţe locale”

Serviciul Public de Asistenţă Socială (SPAS) Satu Mare a organizat în perioada 20-22 august, o acţiune de diseminare la nivel regional a rezultatelor obţinute ca urmare a implementării proiectului de parteneriat Grundtvig “Europa faţă în faţă cu violenţa domestică – Schimb şi transfer de competenţe locale” în perioada 2010 – 2012.

Evenimentul principal l-a reprezentat seminarul de diseminare a rezultatelor proiectului organizat în Sibiu în data de 21 august, eveniment la care, alături de echipa de proiect a SPAS Satu Mare coordonată de directorul instituţiei, Doina Văsuţ, au participat 31 de persoane, directori ai Serviciilor Publice de Asistenţă Socială din: Bistriţa, Cluj, Arad, Turda, Braşov, Oradea, Târgu Mureş, Baia Mare, Sibiu şi alţi specialişti. De asemenea, a fost prezentă preşedinta Corpului Profesional al Specialiştilor în Servicii Sociale din Tulcea respectiv reprezentanţi ai Asociaţiei Femeilor din Sibiu şi ai Asociaţiei “ALEG” Sibiu. Invitată specială a fost Eleonora Pokola, autoarea cărţii “Povestea unei supravieţuitoare”, care a fost alături de SPAS Satu Mare pe întreaga durată a proiectului.

Întâlnirea a oferit posibilitatea de a aborda problematica violenţei în familie la nivel regional, fiecare participant descriind pe scurt serviciile oferite victimelor violenţei în familie şi agresorilor, centrele de consiliere şi adăposturile pe care le coordonează sau cu care colaborează dar şi dificultăţile cu care se confruntă în acest sens sau în alte domenii ale asistenţei sociale.
Numărul adăposturilor pentru femei abuzate în România este destul de redus, printre acestea enumerându-se şi cele vizitate de către echipa SPAS Satu Mare în localităţile Turda, Sibiu şi Cugir.

Vizitele au prilejuit schimbul de experienţă cu specialiştii acestor centre dar şi prezentarea rezultatelor obţinute la Satu Mare prin intermediul proiectului Grundtvig. Cel mai important dintre acestea este înfiinţarea Reţelei locale de acţiune împotriva violenţei în familie Satu Mare, aspect apreciat atât de specialiştii centrelor vizitate cât şi de către cei prezenţi la seminarul de diseminare.

Schimbul de informaţii prilejuit de întâlnirile cu specialiştii din Regiunea de Nord-Vest a ţării au făcut cunoscute activităţile de la nivel local şi internaţional ale proiectului, rezultatele obţinute dar au contribuit şi la întărirea cooperării şi comunicării pe tema violenţei în familie la nivel regional între principalii furnizori de servicii sociale (SPAS), la schimbul de bune practici şi găsirea de soluţii şi servicii sociale de calitate, pliate pe nevoile acestui grup ţintă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.