Oportunități de finanțare pentru bibliotecile incluse în programul ”Biblionet”

În sala multimedia a Bibliotecii Județene (BJ) Satu Mare a avut loc astăzi, 15 mai, a doua rundă de instruire a bibliotecarilor din localitățile județului cu privire la noile oportunități de finanțare pentru bibliotecile publice din România. La întâlnirea cu bibliotecarii au fost prezenți directorul instituției gazdă, Mircea Ardelean și Anca Râpeanu, din partea IREX București.

În prima parte a întâlnirii Ardeleana le-a prezentat bibliotecarilor prezenți concluziile conferinței naționale al Asociației Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) care a avut loc la sfârșitul lunii aprilie, la Târgu Mureș.

Apoi, Anca Râpeanu le-a vorbit celor prezenți de oportunitățile de finanțare pentru bibliotecile incluse în programul ”Biblionet”. Cele două linii de finanțare: ”Idei de 15.000+ lei” respectiv ”Idei de 4.000+ lei” sunt destinate bibliotecilor județene și bibliotecilor locale care propun proiecte ce se adresează nevoilor comunității.

Potrivit Ancăi Râpeanu, ”Idei de 15.000+ lei” oferă finanțări pentru proiecte propuse de BJ plus, cel puțin, patru biblioteci locale. În schimb, prin ”Idei 4.000+ lei”, sunt finanțate proiecte propuse de către bibliotecile locale.
Bibliotecile incluse în programul ”Biblionet” pot aplica pentru cele două tipuri de finanțări cu începere de la 1 iunie 2012. Programul se va încheia la 31 decembrie 2013 și va cuprinde trei runde de finanțare. În fiecare rundă vor fi selectate și finanțate câte patru proiecte de ”15.000+ lei” și câte șase proiecte de ”4.000+ lei”, în total 30 de proiecte la nivel național. Prima rundă de finanțare începe la 1 iunie 2012 și are termen limită pentru depuneri data de 30 iunie 2012. Data la care vor fi anunțați primii câștigători este 1 august 2012.

Proiectele propuse spre finanțare vor aborda următoarele teme: educație/învățământ, comunicarea cu rudele din străinătate, legislație, turism, găsirea de locuri de muncă, agricultură, servicii bancare, sănătate, comerț pe Internet și evenimente culturale.

”Scopul celor două programe este să sprijine dezvoltarea durabilă a sistemului de biblioteci publice. Finanțările oferite de programul ”Biblionet” vor contribui la dezvoltarea capacității de scriere și implementare de proiecte, vor încuraja dezvoltarea și îmbunătățirea serviciilor pentru comunitate în parteneriat județean și vor ajuta la documentarea și replicarea celor mai bune practici”, a declarat Ardelean.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.